Recunoaşterea şi echivalarea diplomelor obţinute în străinătate, fără costuri financiare – PROIECT

Mai mulţi deputaţi din PSD şi din Opoziţie au iniţiat o propunere legislativă care vizează ca procesul de recunoaştere şi echivalare a diplomelor obţinute în străinătate să nu mai impună vreun cost financiar pentru solicitant, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
24 dec. 2017, 11:29
Recunoaşterea şi echivalarea diplomelor obţinute în străinătate, fără costuri financiare – PROIECT

„Recunoaşterea şi echivalarea diplomelor obţinute în străinătate reprezintă procesul prin care România, ca stat şi ca naţiune, înţelege să valorifice cunoaşterea obţinută de persoanele care au absolvit studii în străinătate şi care doresc să vină sau să revină în ţară. Persoanele în cauză pot fi cetăţeni români sau cetăţeni ai altor state. Acest mecanism reprezintă, înainte de toate, o expresie a deschiderii şi diversităţii. Printre inconvenientele acestei proceduri se numără şi impunerea unei aşa-numite taxe de evaluare dosar în cuantum de 50 de lei”, se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii consideră că interesul statului de a încasa cei 50 de lei pentru evaluarea dosarului este net inferior interesului statului de a susţine o societate bazată pe cunoaştere, astfel că propun ca procesul de recunoaştere şi echivalare a diplomelor obţinute în străinătate să nu mai impună vreun cost financiar pentru solicitant.

Potrivit textului normativ, Ministerul Educaţiei Naţionale stabileşte modalităţile de recunoaştere şi de echivalare a studiilor, a diplomelor, a certificatelor şi a titlurilor ştiinţifice eliberate în străinătate, pe baza unor norme interne, fără a percepe vreo sumă de bani pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de vizarea şi de recunoaşterea actelor de studii.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 a fost depus la Camera Deputaţilor în calitate de primă Cameră sesizată, şi este iniţiat de deputaţi PSD, PNL, USR, UDMR şi PMP.