REGELE MIHAI A MURIT. Imagini de colecţie cu Majestatea Sa, povestea celui de-al 4-lea monarh al României

REGELE MIHAI A MURIT. Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marți la vârsta de 96 de ani la reședința din Elveția, a anunțat Casa Regală.

05 dec. 2017, 11:42
REGELE MIHAI A MURIT. Imagini de colecţie cu Majestatea Sa, povestea celui de-al 4-lea monarh al României

REGELE MIHAI A MURIT. Starea de sănătate a Majestății Sale, Regele Mihai, a fost în continuă degradare în ultimul an. Familia a făcut public că regele suferea de cancer şi era sub supraveghere medicală continuă.

Trupul neînsufleţit al regelui va fi adus în ţară miercuri, la Palatul Peleş din Sinaia, joi va ajunge la Bucureşti, în sala tronului din Palatul Regal, iar sâmbătă va fi înmormântat la Curtea de Argeş.

Pe 8 noiembrie, Casa Regală anunța că Regele Mihai este „în stare de suferință”, alături de el fiind principesa Margareta și principele Radu, cu ocazia marii sărbători a Sfinților Mihail și Gavriil. Nu a fost organizat niciun eveniment cu ocazia zilei onomastice. La reședință s-au aflat angajații Casei Majestății Sale detașați în Elveția și maicile de la mănăstirile din România care îl asistau pe Rege. Cu o seară înainte, pe 7 noiembrie, un trimis al mitropolitului Europei Occidentale și Meridionale, Iosif, i-a dat Regelui Mihai Sfânta Împărtășanie.

Vezi şi: Principele Nicolae, prima reacţie după moartea Regelui Mihai: „Un doliu care va lăsa România fără lacrimi”

Principesa Moștenitoare Margareta și principele Radu au ajuns pe 5 noiembrie în Elveția, după ce starea generală a fostului suveran se agravase și prezenta o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenței.

Regele Mihai a împlinit 96 de ani pe 25 octombrie.

Mihai I a fost ultimul şef de stat care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial. A fost încoronat rege la numai 6 ani, iar după venirea comuniştilor la putere, a stat în exil 45 de ani. În 1997 a reprimit cetăţenia română.

Majestatea Sa Regele Mihai I al României s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiul legitim al Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-mamă Elena.

Prima domnie a Regelui a început în 1927, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I. După venirea pe tron a Regelui Carol al II-lea, în iunie 1930, şi plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui său şi a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.

În septembrie 1939 a început al Doilea Război Mondial, iar anul 1940 a marcat sfârșitul României Mari. Pe 6 septembrie în același an, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice și să părăsească țara, tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai. Sub statul național-legionar, apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu avea nicio putere reală de decizie, fiind în permanență sub supravegherea serviciilor de informații. Nu a fost informat în prealabil asupra intrării României în război alături de Germania nazistă. Când balanța războiului s-a întors, iar forțele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a decis să salveze ce se mai putea salva și a înfăptuit lovitura de stat de la 23 august 1944: arestarea lui Antonescu și restaurarea Constituției din 1923. Alegerile generale din noiembrie 1946 au fost fraudate de blocul comunist, care le-a „câștigat” detașat.

Regele Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947 și a plecat în exil. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma și, după mai multe peregrinări, s-au stabilit la Versoix, în Elveția. Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.

Regina i-a fost alături soţului ei şi în 1992, când i s-a permis să revină în România, pentru o scurtă vizită.

Exilul s-a încheiat oficial în 1997, când Regele a reprimit cetăţenia română. La 91 de ani, Regele Mihai I al României a primit un cadou din partea Bucureştiului: Piaţeta Regelui. Aceasta se află pe Bulevardul Kiseleff din Capitală, în apropierea casei în care a copilărit alături de masa sa, Regina Elena.