Are două MASTERATE, dar lucrează ca femeie de serviciu în Marea Britanie. „Am fugit de CHINUL din România”

Românii care îşi construiesc o viaţă nouă în Marea Britanie, motivele care îi determină pe aceştia să meargă acolo şi condiţiile în care trăiesc reprezintă subiectul unui amplu reportaj publicat marţi de Reuters. Atenţia jurnaliştilor britanici s-a oprit asupra româncei Adriana Berindei, din Abrud, cu două masterate, care lucrează ca femeie de serviciu în Londra.

RomaniaTV.net
15 mai 2014, 09:35
Are două MASTERATE, dar lucrează ca femeie de serviciu în Marea Britanie. „Am fugit de CHINUL din România”

Adriana Berindei, o româncă din Marea Britanie, şi-a pierdut răbdarea după ce a încercat a 16-a oară să obţină un post de titular la şcoala din Abrud, unde lucra ca suplinitor, se arată într-un reportaj Reuters, despre viaţa imigranţilor.

Ea a dat la o parte cele două licenţe universitare și cele două masterate în științe politice și istorie modernă și s-a mutat în Marea Britanie pentru a lucra mai întâi ca baby-sitter și apoi ca femeie de serviciu.

Deși ea trăiește cu prietenul ei, într-o casă aglomerată, cu alți imigranți, și a ezitat să le spună părinților ei că lucrează ca femeie de serviciu, Adriana Berindei spune că viața în Londra i-a oferit linişte spirituală. Ea intenționează să înceapă o mică afacere și visează să cumpere o casă cu partenerul ei.

Curăţam o chiuvetă într-o zi și m-am gândit ce-ar zice mama dacă m-ar vedea„, a declarat Alina, în vârstă de 39 de ani. „Șaisprezece ani de chin a fost de ajuns pentru mine”, a mai spus Alina, referindu-se la viaţa din România.

Un profesor român câștigă de obicei, aproximativ 450 de dolari pe lună – mai puțin decât salariul mediu – în comparație cu 700 de lire sterline (1,175 dolari), cât câştiga Alina când a ajuns pentru prima dată ca baby sitter în Marea Britanie, consemnează Reuters.

Pentru a înţelege mai bine ce îi face pe români să plece, jurnaliştii de la agenţia Reuters au vizitat oraşul natal al Adrianei Berindei. Abrudul este prezentat ca un oraş pe jumătate pustiu, cu o populaţie în contină scădere şi cu locuitori care câştigă în medie 260 de dolari pe lună.