România, condamnată la CEDO în Dosarul MISA. Statul român, obligat la plata a aproape 300.000 euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, statul român la plata a 291.000 euro daune morale în favoarea a 26 de persoane, membre sau simpatizante ale Mişcării pentru Integrare Spirituală în Absolut (MISA), în cazul abuzurilor la care au fost supuse în timpul unei percheziţii, în urmă cu 12 ani.

26 apr. 2016, 15:31
România, condamnată la CEDO în Dosarul MISA. Statul român, obligat la plata a aproape 300.000 euro

Prin hotărârea pronunţată marţi în cazul „Amarandei şi alţii vs. România”, CEDO a constatat trei încălcări ale Conventiei europene a Drepturilor Omului. Prima încălcare se referă la Articolul 3, care prevede interzicerea torturii şi a tratamentelor inumane ori degradante. A doua încălcare face referire la Articolul 5.1 din Convenţie, care prevede că orice persoană are dreptul la libertate şi la siguranţă. A treia încălcare a convenţiei, pentru care statul român a fost condamnat în cazul „Amarandei şi alţii vs. România”, vizează Articolul 8, privind dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.

La 18 martie 2004, o operaţiune a poliţiei s-a desfăşurat în 16 imobile ocupate de membri ai MISA, suspectaţi de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti de utilizare frauduloasă a programelor informatice pentru a produce şi difuza imagini pornografice pe internet şi de trimitere în străinătate a membrilor organizaţiei, în scopul practicării prostituţiei. Circa 130 de militari specializaţi în lupta antiteroristă au luat parte la operaţiune. Potrivit reclamanţilor, operaţiunea ar fi început cu distrugerea uşilor şi ferestrelor, în timp ce majoritatea dintre ei dormeau„, arată CEDO.

Citeşte şi România, condamnată la CEDO în Dosarul Revoluţiei. Vezi ce despăgubiri trebuie să plătească

Instanţa susţine că soldaţi înarmaţi, cu feţele acoperite de cagule, le-au cerut reclamanţilor să se întindă pe jos până la venirea procurorilor, care ar fi refuzat să le prezinte acestora mandatul de percheziţie şi să le explice motivele operaţiunii. „Telefoanele mobile şi numeroase obiecte personale ale reclamanţilor au fost confiscate. Aceştia au fost, de asemenea, insultaţi şi umiliţi, au fost privaţi de apă şi hrană, iar accesul la toaletă le-a fost permis doar în compania unui membru al forţelor de ordine şi numai cu uşa deschisă„, potrivit CEDO.

Curtea a obligat România să plătească suma de 12.000 de euro fiecăruia dintre reclamanţii: Liliana Amarandei, Mirela Avădănii, Nicoleta Roxana Cojocaru, Oana Roxana Doldor, Violeta Enăchescu (Hoscevaia), Elena Simona Frînculeasa, Mariana Cipriana Lazăr, Amalia Lucachi, Iulia Lupescu, Rose Marie Mândru, Laura Obreja, Simona Opreapopa, Ana Maria Panescu, Beatrice Camelia Pelin, Rodica Petre, Iuliana Radu, Elena Sima, Daniel Stanciu, Catrinel Stoenescu, Ştefan Raul Szanto, Tatieana Tănasă, Constantin Tănase şi Florin Mihăiţă Ţuţu.

De asemenea statul român a fost obligat să plătească 6.000 de euro daune morale lui Marius Monete şi câte 4.500 de euro Ioanei Mihaela Butum şi Lilianei Motocel.