România, fruntaşă la exportul de banane. Importăm mere şi vişine şi vindem în străinătate fructe exotice

În România fructele exotice cresc doar în câteva sere dar, potrivit statisticilor, exporturile au ajuns la o valoare de aproape două milioane de euro numai anul trecut.

23 apr. 2015, 06:04
România, fruntaşă la exportul de banane. Importăm mere şi vişine şi vindem în străinătate fructe exotice

În ciuda faptului că în România nu sunt crescute banane, portocale, mandarine sau kiwi, valoarea exporturile de fructe exotice se află la un nivel asemănător cu cea a exporturilor de mere, pere, cireşe sau vişine. Potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică la solicitarea Capital, în 2014, exporturile de banane, portocale, mandarine şi kiwi au ajuns la o valoare de 1,9 milioane de euro.

Citeşte şi Diferenţa URIAŞĂ între bananele pe care le găseşti pe rafturile supermarketurilor

În acelaşi timp, exporturile de fructe româneşti (mere, pere, cireşe şi vişine) au totalizat 2,86 milioane de euro. Pe de altă parte, importurile româneşti de mere, pere, cireşe şi vişine au crescut cu peste 20 de procente. Numai anul trecut, România a importat peste 71 de milioane de kilograme de mere, în valoare de peste 22 milioane de euro.

Specialiştii explică cifrele din statistici legate de exporturile mari de fructe exotice prin „nişte şiretlicuri”. „Acestea sunt mânării comerciale. Fructele exotice sunt importate, iar apoi iau calea exporturilor„, a declarat pentru Capital Aurel Tănase, directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România.