ROMÂNIA MISTICĂ. Fantomele de la Castelul Banffy

Oriunde mergi în România vei descoperi o mulţime de legende şi de locuri pline de mister. Născociri sau nu, miturile se transmit de la o generaţie la alta şi sunt mereu la fel de interesante. RTV.NET vă propune un serial în care vă prezintă cele mai bizare locuri din România şi poveştile lor.

26 ian. 2013, 17:30

Castelul Banffy, cel mai mare din Transilvania, are în spate o istorie zbuciumată, dar şi legende care vorbesc despre faptul că ar fi bântuit.

Complexul aflat la 35 de kilometri de Cluj-Napoca a fost ridicat de familia Banffy în comuna Bonţida, din judeţul Cluj. Iniţial, pe domeniul primit în secolul al XIV-lea de la regele Sigismund de Luxemburg a fost ridicat un simplu conac, care ulterior a fost extins. Stilurile predominante sunt cel renascentist şi baroc, dar există şi aripi construite în secolul al  XIX-lea, în stil romantic.

CITEŞTE ŞI: Pădurea Baciu, Triunghiul Bermudelor din România FOTO&VIDEO

Prima atestare documentară a castelul Banffy datează din secolul al XVII-lea, când într-un raport militar de la 1680 era descris ca un conac înconjurat de un sistem de fortificaţii.

Familia Banffy a locuit în castel până în 1944, când nemţii i-au evacuat pe proprietari şi au transformat clădirea în spital militar. La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele germane aflate în retragere au jefuit şi incendiat întregul ansamblu, iar mobilierul, pinacoteca, galeria de portrete şi biblioteca au fost distruse.

În anii ’50, într-o aripă încă funcţională a castelului a fost instalat CAP-ul din Bonţida, iar degradarea complexului a continuat. Cărămizile din care era construit castelul au fost cărate de sătenii care le-au folosit la propriile construcţii, parcul castelului s-a transformat în păşune, iar pomii au ajuns lemne de foc. Muzeul de Artă din Cluj a salvat, totuşi statuile din parcul odată atât de bine îngrijit şi le-a conservat în sediul său, unde pot fi văzute şi astăzi.

Alte articole despre ROMÂNIA MISTICĂ:

Descoperă blestemul mireselor moarte

Povestea uriaşilor, între mit popular şi secret de stat

Ielele, făpturi răpitoare sau genii malefice

În 1999, Ministerul Culturii si Cultelor din România, „Institute of Historic Building Conservation” din Marea Britanie şi Oficiul pentru Protecţia Patrimoniului Cultural din Ungaria au semnat un acord pentru restaurarea domeniului, iar lucrările au demarat în 2001 şi s-au desfăşurat sub înaltul patronaj al Prinţului Charles al Marii Britanii. O parte a complexului a fost restaurată, o parte este încă în ruină, dar se speră că în curând lucrările vor fi finalizate

Fantomele de la Banffy

Dincolo de istoria sa zbuciumată, Castelul Banffy are în spate o legendă care îl plasează pe lista locurilor bântuite din România.

Aceasta spune că o doamnă de origine nobilă, având, probabil, legătură cu familia Banffy, şi-a înşelat soţul, dar a fost surprinsă şi dată în vileag de un băiat de la grajduri. Femeia a ordonat atunci ca bărbatul să fie ucis, iar fantoma tânărului care a plătit cu viaţa pentru gestul său a rămas să bântuie domeniul. Se spune că stafia lui se arată din când în când în diferite locuri din complex.

Alte articole despre ROMÂNIA MISTICĂ:

Enigmele Bucegilor: de la „Gura de Rai”, la tunelurile secrete

Tainele Bărăganului: blestemul comorilor şi pădurea Călugăreasca FOTO

Balta Vrăjitoarelor, din pădurea Boldu-Creţeasca, o poartă către altă lume

Mănăstirea Chiajna, străjerul bizar al Bucureştiului GALERIE FOTO

O altă variantă este că locul este bântuit de fantomele celor care au murit la Banffy în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când castelul a fost transformat de nemţi în spital militar. Legenda spune că aici au fost văzute deseori umbre sinistre, ce păreau a fi ale unor soldaţi, în timp ce printre ziduri se aud sunete stranii, gemete, zgomot de paşi sau chiar voci nedesluşite.

Poveştile cu fantome de la Banffy au ajuns celebre în toată lumea, astfel că o echipă de la „Ghost Hunters”, documentar difuzat pe Discovery, a decis să ancheteze cazul. Filmările şi măsurătorile lor nu au relevat existenţa vreunor elemente supranaturale pe domeniul de la Banffy, dar legenda este uneori ma puternică decât orice calcule şi experimente ştiinţifice.

Alte articole despre ROMÂNIA MISTICĂ:

Blestemele şi exorcizările de la Mănăstirea Frăsinei

Lacul Morii şi blestemul cimitirului din adâncuri

Templul misterelor de la Şinca Veche

Râpa Diavolului, leagănul duhurilor necurate