Victor Ponta: România va cere la Summitul NATO instalarea unei baze militare permanente în ţara noastră

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat că reprezentanţii României la Summitul NATO ce va avea loc în Ţara Galilor în 4-5 septembrie vor solicita Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord instalarea unei baze militare permanente în ţara noastră.

25 aug. 2014, 13:51
Victor Ponta: România va cere la Summitul NATO instalarea unei baze militare permanente în ţara noastră

„Este unul din obiectivele fundamentale ale Summitului din Ţara Galilor”, a declarat Victor Ponta. Acesta a spus că decizia a fost convenită împreună cu toţi factorii de decizie români, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu va reprezenta ţara noastră la această reuniune.

Ponta a precizat că ţine să exprime public poziţia Guvernului său, mai ales că Băsescu nu va mai fi prezent în fruntea statului. „Eu am vrut să arăt foarte clar sprijinul Guvernului şi în anii următori”, a mai spus Ponta adăugând că este greu de estimat timpul în care o asemenea bază va deveni operaţională.

Cu câteva ore înainte, Ponta anunţase că ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, vor participa şi ei la summitul NATO din Ţara Galilor.

„Obiectivele României sunt destul de clare şi stabilite între toate instituţiile statului, şi anume o prezenţă clară din punct de vedere militar a NATO în România, un angajament foarte clar pentru tot flancul estic de asigurare a securităţii şi a parteneriatului din această regiune. Este extrem de important ca România, care s-a dovedit un partener de încredere pentru NATO, să ştie că eforturile Alianţei Nord Atlantice se canalizează în mod clar spre asigurarea securităţii în această regiune şi spre un sprijin foarte clar spre noii candidaţi la aderarea la UE, pentru Ucraina, Moldova, Georgia şi angajamentele legate de securitatea acestora”, a spus Ponta, după întâlnirea de lucru de la sediul Ministerului Afacerilor Externe cu miniştrii Titus Corlăţean şi Mircea Duşa, transmite Agerpres.