Românii pot scoate de pe card până la 200 de lei prin POS-urile din magazine

POS-urile din magazine pot funcționa ca niște bancomate, doar că suma retrasă nu poate fi mai mare de 200 de lei. De astăzi se aplică legea care-i obligă pe comercianți să ofere această facilitate, însă multe firme nu au mijloace moderne de plată.

05 iul. 2018, 20:18
Românii pot scoate de pe card până la 200 de lei prin POS-urile din magazine

Legea prin care instituțiile publice și comercianții, cu cifra de afaceri de peste 10.000 de euro, sunt obligați să aibă pos-uri a fost adoptată anul trecut. Comercianții au avut însă alte 6 luni la dispoziție să facă rost de dispozitive moderne de plată. Între timp, parlamentarii au modificat legea și o vor obligatorie doar pentru cei cu cifre de afaceri mai mari de 50 de mii de euro. 

Dacă noua lege va fi promulgată, sub incidența ei vor intra și marile companii de stat precum Poșta Română. În prezent, multe dintre agențiile bucureștene ale Poștei nu au POS.

Reprezentații Poștei ne-au precizat că vor monta dispozitive moderne de plată în 750 de agenții până la sfârșitul anului.

În România, mai puțin de o treime dintre firme au POS, conform statisticilor Asociației de Plăți Electronice. Companiile care nu respectă legea riscă amenzi de până la 7.500 de lei.