Românii preferă Valentine’s Day în loc de Dragobete. Vezi ce cadouri se fac de Ziua Îndrăgostiţilor

Valentine's Day este sărbătorită într-o măsură mai mare decât ziua de Dragobete, arată un studiu privind preferinţele românilor în sărbătorirea zilelor dedicate persoanelor îndrăgostite.

14 feb. 2013, 12:56
Românii preferă Valentine’s Day în loc de Dragobete. Vezi ce cadouri se fac de Ziua Îndrăgostiţilor

În perioada 8-13 februarie 2013, Cult Market Research a efectuat un studiu independent privind preferinţele românilor în sărbătorirea zilelor dedicate persoanelor îndrăgostite. Instrumentul de cercetare utilizat a fost chestionarul, aplicat online.

Ziua Sfântului Valentin este sărbătorită într-o măsură mai mare (27%) decât ziua de Dragobete (22%). Aproape un sfert dintre persoanele căsătorite celebrează ziua de Dragobete, în timp ce peste o treime dintre persoanele necăsătorite sărbătoresc Valentine’s Day. În proporţie de 30%, femeile au declarat că sărbătoresc aceste zile dedicate iubirii, în timp ce numai 12% dintre bărbaţi obişnuiesc să le sărbătorească.

Dacă ar fi nevoiţi să aleagă o singură sărbătoare dintre Dragobete şi Sfântul Valentin, respondenţii au declarat că ar opta pentru sărbătoarea autohtonă în 48% din cazuri, în timp ce doar 23% ar alege Sf. Valentin. Aproape 30% nu ar alege niciuna dintre aceste două sărbători. Atât femeile, cât şi bărbaţii preferă Dragobetele în detrimentul Valentine’s day.

Printre cele mai apreciate cadouri oferite cu ocazia acestor două sărbători se numără dulciurile, bomboanele sau ciocolata (24%), articole de îmbrăcăminte (15%) şi buchetele de flori (5%). În timp ce femeile au declarat că vor oferi, în principal, dulciuri şi îmbrăcăminte soţului sau iubitului, bărbaţii au declarat că optează pentru dulciuri şi buchete de flori pentru iubită sau soţie.

Întrebaţi dacă speră că vor primi un cadou de Valentine’s day, mai mult de trei sferturi dintre respondenţi au afirmat că nu se aşteaptă la acest lucru. 90% dintre persoanele căsătorite nu speră să primească un cadou de la persoana iubită, 26% dintre femei aşteaptă primirea unui dar, iar numai 14% dintre bărbaţi se gândesc că vor primi un cadou.

În cazul zilei de Dragobete, proporţiile sunt similare, 19% dintre respondenţii de sex masculin şi 24% dintre respondenţii de sex feminin sperând la un cadou, scrie Mediafax. 

Datele au fost obţinute în urma aplicării unui chestionar autoadministrat, pe un eşantion total de 208 respondenţi.