Românii şi spaniolii, scandal pe resturile rămase pe câmpuri

Strângerea fructelor rămase pe câmp după recoltă este un motiv de scandal între spanioli şi români. Mulţi fermieri spanioli spun că numai conaţionalii lor ar trebui să aibă dreptul să le adune, pentru că românii distrug livezile. La polul opus, imigranţii afirmă că altfel nu au din ce trăi.

03 apr. 2015, 06:37
Românii şi spaniolii, scandal pe resturile rămase pe câmpuri

La câteva săptămâni de la încheierea oficială a sezonului de recoltare pentru măsline, în livezile din Spania au început să apară oameni care strâng ce a mai rămas pe jos. Ei muncesc din zori şi până când se întunecă, în speranţa că vor câştiga astfel 20-30 de euro pe zi. Deşi suma este mică, este vitală pentru unii în această perioadă de criză.

Culegerea de către oamenii săraci a măslinelor, strugurilor sau usturoiului rămase pe câmp după încheierea recoltării oficiale este o tradiţie în zonă, ce se practică de peste 100 de ani. Fermierii au început, însă, să se revolte, pentru că acum nu doar localnicii, ci şi imigranţii români încearcă să facă bani astfel. Spaniolii au grijă cum culeg fructele sau legumele rămase, în timp ce românii rup crengile copacilor sau intră cu camioane peste brazde.

Autorităţile au fost sesizate pentru a lua măsuri, dar deocamdată nu au găsit soluţii, iar subiectul a provocat tensiuni în multe sate spaniole, unde sute de familii depind de banii obţinuţi astfel.

Presa prezintă cazul lui Viorel Constantin, care a emigrat în Spania în urmă cu nouă ani, pentru a lucra în agricultură. El şi familia sa se mută din loc în loc, pentru a culege cartofi, struguri şi orice altceva. Din banii obţinuţi astfel nu şi-ar putea plăti, însă, nici chiria, aşa că este nevoit să strângă şi resturile de pe câmp.