Ronaldo, judecat pentru fraudă fiscală. Ce pedeapsă riscă starul Madridului

Luni, 31 iulie, este o zi specială și cu emoții pentru Cristiano Ronaldo: va fi audiat de un judecător în cazul de fraudă fiscală în care este acuzat că a prejudiciat statul spaniol cu 14,7 milioane de euro.

31 iul. 2017, 05:55
Ronaldo, judecat pentru fraudă fiscală. Ce pedeapsă riscă starul Madridului

UPDATE: „Dacă numele meu nu ar fi fost Cristiano Ronaldo, nu aş fi fost aici”, ar fi spus portughezul în faţa instanţei, potrivit presei spaniole.

Răspunsul judecătorului nu s-a lăsat aşteptat: „Greşiţi! Foarte mulţi anonimi au stat în acelaşi loc în care staţi şi dumneavostră. Sunteţi anchetat pentru o presupusă fraudă fiscală, pe baza probelor prezentate de procurori, şi este datoria mea să judec”.

Totuşi, vedeta campioanei Europei a insistat: „Nu, nu! Toate acestea se întâmplă pentru că sunt Cristiano Ronaldo”.

La ieşirea din tribunal, Ronaldo nu a răspuns întrebărilor pregătite de de jurnaliştii prezenţi în număr mare, însă a dat publicităţii un comunicat oficial în care îşi susţine nevinovăţia.

„Fiscul spaniol cunoaște în detaliu toate veniturile mele pentru că le-am declarat. Niciodată nu am ascuns ceva, nu am avut niciodată intenția să evit plata impozitelor. Întotdeauna fac declarațiile de venit din proprie inițiativă, pentru că eu cred că toți trebuie să declarăm veniturile și să plătim impozitele în funcție de venituri. Cine mă cunoaște știe ce le cer consultanţilor mei fiscali, să aibă totul la zi și corect plătit, pentru că nu vreau să am probleme”, a precizat deţinătorul Balonului de Aur.

Cristiano Ronaldo se va prezenta luni, la Pozuelo de Alarcon (Madrid), în fața instanței, pentru a oferi explicații. În cel mai negru scenariu, în cazul în care va fi găsit vinovat, portughezul riscă cel puțin 7 ani de închisoare.

Cristiano Ronaldo (32 de ani) este urmărit penal într-un dosar în care ibericii acuză că statul a fost fraudat cu nu mai puțin de 14,7 milioane de euro. Acuzarea subliniază faptul că jucătorul a profitat de o structură corporativă creată în 2010 pentru a ascunde de Trezoreria spaniolă venitul generat în acest stat pentru drepturile de imagine. Procurorii au cerut unui tribunal din Spania să-l pună sub acuzare pe fotbalistul Cristiano Ronaldo pentru patru infracțiuni împotriva Trezoreriei, comise între anii 2011 și 2014 și care implică frauda fiscală de 14,768,897.40 euro. Ei au adus dovezi care precizează că portughezul de 32 de ani a fraudat în anul 2011 cu suma de 1.393.906 de euro, 1.665.304 euro în anul 2012, 3.201.266 de euro în anul următor și 8.508.419 de euro în ultimul an precizat.

Fotbalistul lusitan îşi clamează nevinovăţia şi a evocat o posibilă plecare din Spania din cauza problemelor cu fiscul. El este cel mai bine plătit sportiv din lume în acest moment, după ce a încasat, în ultimele 12 luni, 93 milioane dolari (82,6 milioane euro) din salarii şi contracte publicitare.

Înainte de a afla dacă judecătorul vede un delict în cazul său, Cristiano Ronaldo are la dispoziţie 60 de zile pentru a plăti, în mod preventiv, suma de 14,8 milioane euro, pe care a decis să o achite, la recomandarea anturajului său, pentru a pune bazele unui posibil acord şi a evita, astfel, un proces în urma căruia riscă să ajungă la închisoare, după cum anunța, luna trecută, postul de radio spaniol Cadena COPE.

Ca şi în cazul lui Lionel Messi, confruntat cu probleme asemănătoare nu cu mult timp în urmă, un acord cu judecătorul îi poate aduce lui Ronaldo o pedeapsă de până la doi ani de închisoare cu suspendare. În cazul unui proces, portughezul riscă cel puțin 7 ani de închisoare, ceea ce îl va trimite în mod automat în spatele gratiilor.

Cristiano Ronaldo încă nu s-a întors la antrenamentele lui Real Madrid în această vară. A avut o vacanță prelungită după ce a participat cu Portugalia la Cupa Confederațiilor din Rusia și a ratat meciurile campioanei Spaniei și a Europei de la International Champions Cup cu Manchester United (1-1 VIDEO, 1-2 la loviturile de departajare), cu Manchester City (1-4 VIDEO) și cu Barcelona (2-3 VIDEO).

După înfățișarea lui Ronaldo în instanță, Real Madrid mai are un singur meci amical, programat joi, pe 3 august, împotriva unei selecționate a starurilor din Major League Soccer, campionatul nord-american de fotbal. Ronaldo va reveni alături de colegii săi sâmbătă, pe 5 august, cu 3 zile înaintea unei partide cu o încărcătură aparte.