Reuniune urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, după atacul SUA în Siria. SCANDAL la dezbateri

Rusia a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU după atacul Statelor Unite asupra unei baze din Siria, Moscova avertizând că este vorba de o "agresiune" împotriva unui stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Consiliul s-a reunit vineri după amiază, iar dezbaterea a fost una extrem de aprinsă.

07 apr. 2017, 05:22
Reuniune urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, după atacul SUA în Siria. SCANDAL la dezbateri

UPDATE: Vladimir Safronkov, reprezentant al Rusiei la Naţiunile Unite, a declarat că „Statele Unite au atacat teritoriul suveran al Siriei” şi a afirmat că Moscova consideră atacul „o violare flagrantă a legislaţiei internaţionale şi un act de agresiune”.

Matthew Roycroft, reprezentantul Regatului Unit, a spus înainte de şedinţa Consiliului că Londra „susţine pe deplin acţiunea” americană. În timpul lucrărilor, el a arătat că dacă Rusia nu ar fi blocat prin veto şapte rezoluţii ale ONU, regimul preşedintelui sirian Bashar Al-Assad ar fi fost sancţionat, adaugă Reuters.

Şi ambasadorul francez la ONU a apreciat că loviturile aeriene americane au fost „adecvate”. El şi-a exprimat speranţa că astfel se va marca o schimbare şi se vor relansa negocierile politice privind Siria.

*

UPDATE: Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite s-a reunit de urgenţă vineri după-amiază pentru a discuta despre atacul cu rachete de croazieră desfăşurat de către SUA în Siria, potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters. Întâlnirea celor 15 membri ai Consiliului a fost publică şi a fost cerută de urgenţă de către Rusia, care consideră că acţiunea militară este o „agresiune împotriva unui stat suveran”. Misiunea Statelor Unite la ONU a anunţat că va prezenta în faţa Consiliului informaţii privind acţiunea militară în Siria. SUA deţine în luna aprilie preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU.

*

„În primul rând, Rusia va solicita o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Acest atac poate fi considerat un act de agresiune comis de Statele Unite asupra unui stat membru ONU”, a declarat Victor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

Comisia pentru Apărare a Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a avertizat că operaţiunea americană ar putea conduce la deteriorarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia şi la extinderea conflictelor în Orientul Mijlociu.

Conform unor surse militare, în baza aeriană siriană atacată de Statele Unite erau şi militari ruşi, iar Pentagonul a avertizat în avans Moscova în legătură cu lansarea rachetelor.