Rusia vrea să alipească un NOU TERITORIU. Moscova pregăteşte documentele de ANEXARE

Proiectul unui tratat de cooperare şi integrare între Rusia şi Abhazia corespunde pe deplin practicii internaţionale, consideră Moscova, cu referire la un subiect mult dezbătut în presă în ultima vreme legat de o posibilă anexare a regiunii separatiste georgiene.

23 oct. 2014, 16:13
Rusia vrea să alipească un NOU TERITORIU. Moscova pregăteşte documentele de ANEXARE

Un tratat de integrare între Rusia şi Abhazia nu încalcă dreptul internaţional, susţine Moscova. „Documentul este în lucru. El are ca obiectiv întărirea relaţiilor noastre la nivel de stat. Punerea la punct a unui astfel de document este întru totul conform practicii internaţionale şi aceasta cu atât mai mult cu cât Rusia garantează securitatea Republicii Abhazia în virtutea înţelegerilor convenite anterior„, a subliniat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Aleksandr Lukaşevici, citat de RIA Novosti.

În urma informaţiilor legate de intenţia Rusiei de a semna un tratat de integrare cu Abhazia, ce prevede în special desfăşurarea unei forţe militare comune destinate să contracareze „o eventuală agresiune externă”, preşedintele georgian Ghiorghi Margvelaşvili a convocat pentru 28 octombrie o reuniune a Consiliului de Securitate al ţării.

Citeşte şi Un nou teritoriu va fi ANEXAT la Rusia: Pe ce regiune a mai pus ochii Vladimir Putin

În acelaşi timp, diplomaţia georgiană declara recent că semnarea de către Rusia a unui tratat de integrare cu Abhazia va fi considerată de Tbilisi ‘un pas către anexarea’ acestui teritoriu. Ministerul de Externe georgian făcea totodată apel la comunitatea internaţională să ia poziţie faţă de aceste planuri ale Rusiei.

Moscova a recunoscut independenţa Abhaziei, alături de cea a Osetiei de Sud, un alt teritoriu separatist prorus din Georgia, în urma războiului ruso-georgian din august 2008. Această decizie a Moscovei a determinat autorităţile de la Tbilisi să rupă relaţiile diplomatice cu Rusia.AGERPRES