SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: Ce NU trebuie să facă toţi creştinii în Sâmbăta Blajinilor

Se spune în popor că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise, potrivit unor credinţe populare. Altele descriu că acela care se naşte în această săptămână va fi un om norocos.

06 mai 2016, 17:24
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: Ce NU trebuie să facă toţi creştinii în Sâmbăta Blajinilor

Conform unei tradiţii populare, în această perioadă Raiul este deschis, iar cei adormiţi sunt primiţi în Rai, indiferent de păcatele pe care le-au făcut de-a lungul vieţii. Pentru creştinii greco-catolici această perioadă simbolizează victoria.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici nu ţin post până duminică, iar tradiţia spune că, după cel mai lung post de peste an, urmează cea mai puţin restrictivă săptămână pentru creştini.

În Sâmbăta Tomii se sărbătoresc morţii. Ziua mai este cunoscută şi sub denumirea de Sâmbăta Blajinilor, adică a celor trecuţi în lumea de dincolo, printre care şi oamenii cu suflet bun care au murit neîmpărtăşiţi. Unele familii hunedorene obişnuiau să celebreze această zi, Paştele Blajinilor, la câmp. Duminica Tomii marchează, în calendarul ţărănesc agrar, începutul verii. Acolo duceau miel, pască şi ouă şi se credea că astfel sufletele morţilor neîmpărtăşiţi îşi vor găsi li­niştea şi odihna.

Sâmbăta Luminată este singura sâmbătă în care nu se face parastas, pentru că morţii vor fi pomeniţi la slujba specială de Paştele Blajinilor, în lunea de după Duminica Tomii (ce este sărbătorită la o săptămână după Paşte).

În aceasta săptămană nu se fac parastase sau slujbe speciale pentru cei care au murit, ele sunt reluate dupa Duminica Tomii.