Considerat unul dintre cei mai importanți oameni ai planetei, Papa îndrumă spiritual 1,4 miliarde de catolici din întreaga lume și conduce statul Vatican, care, deși aflat în ”inima” Romei, este suveran.
Așadar, responsabilități uriașe pentru Suveranul Pontif, care, teoretic, ”cer” o remunerație pe măsură. Cu toate astea, șeful Bisericii Catolice nu primește un salariu tradițional. Are în schimb asigurate toate cele necesare – cazare și hrană la transport, servicii medicale și securitate, notează foxnews, potrivit antena3.
Predecesorul Papei Leon, regretatul Francisc, s-a remarcat inclusiv prin stilul său de viață modest și auster, refuzând constant orice formă de venit personal pe toată durata pontificatului său, din 2013 până în 2025.
Tehnic vorbind, Papa ar putea primi, lunar, un salariu modest, estimat la 2.500 de euro, însă Francisc nu a vrut acești bani și este de așteptat ca și Leon XIV-lea, care are tot un stil de viață simplu, să refuze salariul.
Din câte se știe, nici papii de dinaintea lui Francisc nu au ar fi primit salarii generoase.
Citește și Primele imagini cu noul papă al Bisericii Catolice. Cine este Robert Francis Prevost
Chiar și fără o leafă lunară, Suveranul Pontif nu este nicidecum lipsit de resurse. Estimările privind suma netă la care avea acces Papa Francisc, care includ bunurile Suveranului Pontif și serviciile finanțate de Vatican, indică o sumă de circa 14 milioane de euro!
Papa are acces la o flotă de vehicule, reședințe oficiale și o alocație generoasă pentru donații caritabile. Papa Francisc, de pilldă, a apelat din plin la respectiva alocație, donând 200.000 de euro deținuților unei închisori din Roma.
Cât privește Vaticanul, acest stat se finanțează dintr-un amestec complex de donații, venituri din investiții și încasări din turism și muzee.
Una dintre cele mai cunoscute surse de venit este Obolul Sfântului Petru, o colectă anuală de la catolici din întreaga lume ce aduce circa 24 de milioane de euro pe an.
Cele mai mari contribuții la bugetul Vaticanului vin din SUA, Germania și Italia.
Deși cu reputația unor resurse bogate, Vaticanul nu a dus-o întotdeauna excelent din punct de vedere financiar.
În 2023, a raportat un deficit operațional de peste 80 de milioane de euro, stârnind îngrijorare din partea Papei Francisc privind viabilitatea pe termen lung a fondului de pensii pentru angajații Vaticanului. În acel context delicat, agravat de pandemie, Suveranul Pontif
Ca răspuns la problemele financiare agravate de pandemie, Francisc a dispus reduceri salariale. Astfel, cardinalii, care câștigau anterior între 4.000 și 5.500 de euro pe lună, au avut lefurile reduse cu 10 la sută. Episcopii câștigă în prezent circa 3.000 de euro pe lună, iar preoții obișnuiți din Roma, în jur de 1.200 de euro.