Scandal în Sănătate din cauza salarizării. Sindicatele ameninţă cu proteste

Uniunea Naţională a Sindicatelor TESA din Sănătate solicită Guvernului să îşi "clarifice intenţiile" privind salarizarea categoriilor de personal din domeniu care sunt discriminate prin aplicarea Legii salarizării. "Continuarea discriminării salariale a personalului de suport TESA (tehnic-economic şi administrativ) precum şi a altor categorii de lucrători din sănătate (exemplu: brancardieri, infirmiere) este de neacceptat provocând umilinţă, frustare şi demotivare profesională", spun sindicaliştii.

27 nov. 2018, 13:41
Scandal în Sănătate din cauza salarizării. Sindicatele ameninţă cu proteste

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Uniunea Naţională a Sindicatelor TESA din Sănătate, Uniunea TESA solicită Guvernului să-şi clarifice intenţiile în privinţa salarizării categoriilor de lucrători din sănătate discriminate prin aplicarea Legii salarizării nr. 153/2017.

„Guvernul întârzie să se refere la corectarea acestei situaţii, cu toate că 1 ianuarie 2019 «bate la uşă», iar confuzia şi nesiguranţa pluteşte în rândul acestor categorii de salariaţi printre care se află şi personalul de suport TESA (tehnic-economic-administrativ)”, arată sursa citată.

În comunicat se arată că prin prevederile Legii salarizării nr 153/2017 guvernanţii au divizat diferitele categorii profesionale din sănătate în „favorizate” şi „discriminate”, „provocând tensiuni nemaiîntâlnite” în sistem în ultimii ani.

„Astfel, în timp ce o parte din colegii din sectoarele medico-sanitare au obţinut majorarea salariilor până la nivelul anului 2022, alte categorii din sănătate, precum este şi personalul TESA au rămas discriminate salarial. Vă reamintim că personalul TESA din sănătate nu a beneficiat de majorări salariale în urma aplicării Legii Salarizării, ci doar i s-a garantat menţinerea veniturilor existente pe parcursul anului 2018. Pe de altă parte, în cazul în care sporurile existenţe la nivelul anului 2018 nu se vor menţine şi în 2019 vor avea loc scăderi drastice ale veniturilor personalului TESA – iar în spitalele de monospecialitate s-ar putea ajunge chiar până la înjumătăţirea acestora! Aşa cum prevede programul de guvernare, de la 1 ianuarie 2019 ar trebui să urmeze o majorare cu 25 % pentru cei care nu au beneficiat de majorarea la nivelul anului 2022 însă până în prezent nu avem nicio informaţie oficială asupra respectării acestui angajament”, afirmă sindicaliştii TESA.

Ei atrag atenţia şi asupra problemei indemnizaţiei pentru hrană, ţinând cont că aceasta (spre deosebire de fostele tichete de masă) se impozitează cu 45%, conducând la o reducere a veniturilor salariaţilor din sănătate şi implicit la nerespectarea promisiunii guvernanţilor care dădeau iniţial asigurări că valoarea indemnizaţiei de hrană va fi aceeaşi cu a tichetelor de masă şi nu se va înregistra nicio pierdere.

„Continuarea discriminării salariale a personalului de suport TESA (tehnic -economic şi administrativ) precum şi a altor categorii de lucrători din sănătate (exemplu: brancardieri, infirmiere) este de neacceptat provocând umilinţă, frustare şi demotivare profesională. Fiecare categorie de personal din sistemul sanitar este parte a unui mecanism complex care nu poate funcţiona decât cu toate componentele sale. Niciun spital din România nu ar putea funcţiona fără sectoarele tehnic-economic şi administrativ! Uniunea Naţională a Sindicatelor TESA din Sănătate avertizează asupra faptului că în cazul în care marile discrepanţe salariale vor rămâne la fel şi în anul 2019, tensiunile din sistemul sanitar vor reapărea, iar noi proteste organizate sau /şi spontane s-ar putea declanşa însă cu o intensitate şi mai mare”, mai spun sindicaliştii.