Scandal la termocentrala Mintia. Sindicaliştii susţin că angajaţii nu au plătite contribuţiile sociale

Peste 700 de angajaţi ai termocentralei Mintia nu au achitate la zi contribuţiile sociale, în condiţiile în care sumele pentru acestea au fost reţinute de pe statele de plată ale salariaţilor, Sindicatul Solidaritatea Hunedoara solicitând lămuriri din partea administraţiei Complexului Energetic Hunedoara (CEH), de care aparţine producătorul de electricitate.

RomaniaTV.net
22 aug. 2018, 10:12
Scandal la termocentrala Mintia. Sindicaliştii susţin că angajaţii nu au plătite contribuţiile sociale

„Sunt 740 de angajaţi care se află în această situaţie, de neplată a contribuţiilor sociale. Consecinţa directă este că oamenii nu beneficiază de asigurări de sănătate, pensie şi vechime în muncă”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Potrivit acestuia, s-a ajuns la această situaţie din cauză că actuala legislaţie nu mai prevede sancţiuni penale pentru angajatorii care reţin, dar nu virează contribuţiile sociale la bugetul de stat.

„Angajatorul are obligaţia de a reţine şi de a vira contribuţiile sociale, fără să fie sancţionat penal dacă nu achită aceste sume. Tot legea spune că este în sarcina angajatului să-şi plătească contribuţiile sociale. De aici apare un vid legislativ de care profită angajatorul”, a explicat liderul sindical.

Preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara a mai spus că pentru a evita problemele legate de situaţiile în care angajaţii au nevoie de asigurare medicală sau cele în care sunt oameni care ies la pensie, contribuţiile sociale sunt achitate punctual, pentru fiecare salariat în parte.

Pe de altă parte, liderul sindical a menţionat că organizaţia pe care o reprezintă solicită, în continuare, o întrevedere cu vicepremierul Viorel Ştefan pentru a-i prezenta situaţia de la termocentrala Mintia.