Şcolile şi grădiniţele ar putea fi închise şi săptămâna viitoare din cauza gripei. În ce condiţii se suspendă cursurile

Şcolile au fost închise vineri în ţară, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. Ordinul a fost emis având în vedere creşterea alarmantă a cazurilor de gripă în ultimele zile. Nu este exclus ca, din cauza gripei, cursurile să fie suspendate şi săptămâna viitoare, dau de înţeles atât ministrul Sănătăţii, cât şi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti. 

RomaniaTV.net
24 ian. 2019, 14:50
Şcolile şi grădiniţele ar putea fi închise şi săptămâna viitoare din cauza gripei. În ce condiţii se suspendă cursurile

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi, într-o intervenţie telefonică la România TV, că Institutul Naţional de Sănătate Publică urmează să prezinte marţi situaţia cazurilor de gripă şi că în baza acestor informaţii se va lua o decizie în ce priveşte declararea epidemiei. În privinţa închiderii şcolilor, Sorina Pintea a declarat că decizia suspendării cursurilor se poate lua punctual de către Inspectoratul Şcolar, în colaborare cu cel de sănătate publică, acolo unde este necesar.

„Ne apropiem de o epidemie de gripă. Am avut a doua săptămână la rând declarată “săptămână epidemică”. De aceea am cerut Institutului Naţional de Sănătate Publică de marţi datele pentru săptămâna precedentă astfel încât să putem lua deciziile care se impun. Marţi vom declara dacă avem epidemie de gripă sau nu, pe baza rezultatelor indicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. În ceea ce priveşte şcolile, de luni începând, se pot lua punctual decizii în funcţie de numărul copiilor bolnavi dintr-o clasă sau dintr-o şcoală. Există această posibilitate legală ca punctual să se ia decizia suspendării cursului. Inspectoratul şcolar împreună cu DSP pot decide acest lucru acolo unde situaţia o cere. (…) Din punct de vedere al specialiştilor ne confruntăm cu o circulaţie mai intensă a virusului gripal, deci este mai grav decât anul trecut”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o intervenţie telefonică la România TV

Înmulţirea alarmantă a cazurilor de gripă a dus deja la închiderea şcolilor în toată ţara în ziua de vineri.

„În data de 25 ianuarie se suspendă cursurile în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din ţară. Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare până la sfârşitul semestrului, respectiv al anului şcolar, stabilite de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ şi comunicate MEN”, se arată  în ordinul ministrului Educaţiei.

Nu este exclus ca, din cauza gripei, cursurile să fie suspendate şi săptămâna viitoare, a dat de înţeles purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti. 

„Sunt unităţi de învăţământ, în principal grădiniţe care au raportat la o grupă un număr mai mare de trei cazuri de gripă. Pentru asta unităţile de învăţământ au raportat şi către Direcţia de Sănătate Publică aceste informaţii, nu doar către noi care am centralizat şi am oferit acest număr de 85 de cazuri de gripă pe întreg municipiul. Așteptăm să vedem de luni încolo câte cazuri mai sunt raportate„, a declarat, joi, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, Maria Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București. 

Reprezentantul ISMB a mai spus că săptămâna viitoare se va stabili ce grupe de grădiniță își vor suspenda activitatea. 

Potrivit sursei citate, şase grădiniţe au raportat un număr mai mare de 3 cazuri de gripă, iar DSP poate decide cât timp se suspendă cursurile.

„Au fost 6 grădiniţe care au raportat astfel de cazuri, un număr mai mare de 3 cazuri de gripă. (…) Noi am primit o adresă de la DSP, această instituție hotărăște până la urmă care va fi perioada de suspendare a cursurilor. În adresă se menţiona că, dacă într-o unitate de învăţământ procentul de absenteism cauzat de gripă e de 20 la sută, se poate lua hotărârea suspendării activităţii întregii unităţi de învăţământ, dar nu mai mult de 10 zile lucrătoare”, a adăugat Marina Manea.