Scriitorul Paulo Coelho cumpără filmul cu Kim Jong-Un, „The Interview” şi îl difuzează pe blogul său

Scriitorul brazilian Paulo Coelho a oferit, joi, suma de 100.000 de dolari pentru a cumpăra drepturile asupra filmului "The Interview". Scriitorul vrea să difuzeze gratuit filmul pe blogul său, după scandalul în care a fost implicată compania producătoare, Sony Pictures, care a fost nevoită să anuleze lansării peliculei din cauza unor ameninţări teroriste.

RomaniaTV.net
19 dec. 2014, 11:48
Scriitorul Paulo Coelho cumpără filmul cu Kim Jong-Un, „The Interview” şi îl difuzează pe blogul său

Scriitorul brazilian Paulo Coelho oferă 100.000 de dolari pentru a cumpăra drepturile asupra filmului „The Interview”, despre moartea lui Kim Jong-Un, pe care doreşte să îl difuzeze gratuit pe blogul său. Coelho a lansat această ofertă companiei producătoare, după ce filmul a fost oprit de la difuzare, din cauza ameninţărilor şi a atacurilor cibernetice ale hackerilor nord-coreeni, precum şi a ameninţărilor teroriste.

„Ofer studiourilor Sony Pictures 100.000 de dolari pentru drepturile asupra «The Interview». Îl voi difuza gratuit pe blogul meu. Vă rog să mă contactaţi pe adresa filialei braziliene a Studiourilor Sony”, a scris scriitorul Paulo Coelho pe contul său de Twitter.

Filmul „The Interview”, o comedie-satiră despre un complot fictiv al CIA care vizează asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un, ar fi trebuit să fie lansat în Statele Unite de Crăciun.

„S-a creat un precedent teribil. Este o ameninţare care a dat rezultate. E ca şi cum teroriştii ar câştiga, iar cu teroriştii nu negociezi. Am trăit intens cazul Salman Rushdie şi scandalul generat de volumul său «Versetele satanice», dar acum este încă şi mai grav”, a declarat Paulo Coelho, într-un interviu publicat pe site-ul cotidianului brazilian O Globo.

Scriitorul britanic Salman Rushdie, autorul „Versetelor satanice” – carte ce conţine un pasaj în care prostituate visează să devină femeile lui Mahomed, a fost condamnat la moarte pe 14 februarie 1989, prin decret religios emis de ayatolahul Rouhollah Khomeini. În 1998, autorităţile iraniene au promis că nu vor aplica decretul, dar nici nu l-au anulat. În 1991, traducătorul japonez al cărţii a fost asasinat, iar traducătorul italian a fost rănit.

În 2012, recompensa oferită pentru asasinarea scriitorului britanic de origine indiană Salman Rushdie a fost mărită cu 500.000 de dolari, iar în prezent, la 3,3 milioane de dolari. Scriitorul a trăit mai mulţi ani sub protecţia poliţiei britanice.

În 2009, Coelho a intrat în Guinness Book ca autorul celei mai traduse cărţi (romanul „Alchimistul”). Acestuia i s-au decernat 115 premii şi distincţii internaţionale, iar în 2007 a fost numit ambasador al păcii pentru Naţiunile Unite. Este membru al Academiei de Litere Braziliene din 2002.