Se înfiinţează Avocatul Copilului, au decis deputaţii

Camera Deputaților a decis, marți, înființarea Avocatului Copilului, în cadrul instituției Avocatul Poporului, ca domeniu pentru protecția și promovarea drepturilor copilului.

21 nov. 2017, 11:22
Se înfiinţează Avocatul Copilului, au decis deputaţii

Proiectul de lege adoptat de deputați modifică și completează Legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, în sensul înființării Domeniului pentru protecția și promovarea drepturilor copilului, coordonat de un adjunct al Avocatului Poporului, denumit Avocatul Copilului.

Avocatul Copilului, sub coordonarea Avocatului Poporului, acționează în scopul apărării, promovării și protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susține și încurajează respectarea și promovarea drepturilor copiilor, după cum prevede proiectul.

Avocatul Copilului are următoarele atribuții: soluționează sesizările individuale făcute de copii sau de reprezentanți ai acestora, în legătură cu acțiunile instituțiilor publice din domeniu; soluționează orice sesizare în legătură cu încălcarea unuia sau mai multor drepturi ale copilului; promovează conștientizarea drepturilor copilului în rândurile copiilor și adulților; formulează propuneri de măsuri menite să încurajeze participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc; elaborează studii cu privire la exercitarea și respectarea drepturilor copilului.

De asemenea, proiectul prevede că Avocatul Poporului asigură apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului prin mijloace specifice, prin Domeniul privind apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului sau, după caz, prin Mecanismul Național de Prevenire.

Ciorbea, despre înfiinţarea Avocatului Copilului: Va trebui să facem lobby serios la Guvern şi Parlament pentru o finanţare adecvată

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, numărul de posturi finanțate, potrivit legii, pentru instituția Avocatul Poporului se suplimentează cu 18 posturi, dintre care 4 posturi la sediul central și câte un post la cele 14 birouri teritoriale.

Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.