Se vor putea da mărţişoare şi flori profesoarelor şi colegelor de la şcoală de 1 şi 8 martie? Ce spune ministrul Sorin Cîmpeanu

Se apropie 1 martie şi părinţii şi elevii vor să afle dacă se pot oferi flori și mărțișoare cadrelor didactice și colegelor. Un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede că este interzis schimbul de obiecte personale la şcoală.

24 feb. 2021, 13:24
Se vor putea da mărţişoare şi flori profesoarelor şi colegelor de la şcoală de 1 şi 8 martie? Ce spune ministrul Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut precizări referitoare la ordinul comun al Ministerului Educaţiei cu cel al Sănătăţii care interzice schimbul de obiecte personale la şcoală, în contextul Zile de 1 Martie, când în România se obişnuieşte să le fie oferite fetelor şi femeilor mărţişoare sau flori.

Sorin Cîmpeanu consideră că o floare sau un mărţişor nu sunt obiecte personale şi precizează că ministerul Educaţiei nu a transmis nicio interdicţie în acest sens către inspectoratele şcolare, nici măcar cu titlu de recomandare.

„Este adevărat, după cum foarte bine a precizat secretarul de stat, Sorin Ion, din Ministerul Educaţiei, aşa este. Ordinul de ministru comun, Educaţie – Sănătate, prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Însă Ministerul Educaţiei nu doreşte şi nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărţişor nu consider că este un obiect personal. Aşadar, Ministerul Educaţiei nu doreşte şi nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol în obiect personal. Școlile sunt în subordinea Ministerului Educației, iar acesta nu a admis nicio interdicție în acest fel, nici măcar cu titlul de recomandare și nici nu va transmite, e un punct de vedere oficial”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, la Antena 3.

Ulterior, Ministerul Educației a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că „nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare”.

„În ordinul comun nr. 3.235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă).

Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum „flori și mărțișoare” în categoria „obiecte personale”.

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului Sars-CoV-2″, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

Reacţia lui Sorin Cîmpeanu vine în contextul declaraţiilor făcute de mai mulţi inspectori şcolari care spuneau că de 1 martie, respectiv 8 martie, nu vor putea fi oferite flori sau marţişoare profesoarelor sau colegelor la şcoală. Inspectorii şcolari au adus ca argument un ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care prevede că este interzis la şcoală schimbul de obiecte personale. În considerarea acestei norme, mai multe inspectorate au transmis deja şcolilor că mărţişoarele şi florile sunt interzise.

Citeşte şi: Alertă în Capitală. O persoană confirmată cu coronavirus a împărţit mărţişoare la 120 de persoane

Ideea interzicerii mărţişoarelor şi florilor la şcoală de 1 martie este susţinută şi de secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a explicat pentru europalibera.org că nu poate fi făcută o derogare de la ordinul existent pentru că s-ar încălca normele epidemiologice stabilite ca să împiedice infectarea cu noul coronavirus.

„Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor”, a declarat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion.

„Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor. Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a mai spus Sorin Ion.

Citeşte şi: La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi mărţişoare. Sfaturile ANPC