Sebastian Ghiţă: Banii fug de scandal. USL este un proiect care a livrat stabilitate guvernamentală

Sebastian Ghiţă vorbeşte, într-un interviu acordat pentru bursa.ro, despre politică, USL, alegerile prezidenţiale din 2014 şi evoluţia economiei într-un an electoral.

16 ian. 2014, 10:23

Ca om de afaceri, consideraţi că USL a acţionat în favoarea mediului de afaceri, în timpul mandatului său la guvernare?

Sebastian Ghiţă: Stabilitatea macroeconomică a fost prima ţintă pe care guvernul Ponta a avut-o de atins. Consider că a bifat această ţintă încă din 2012, iar acest lucru s-a văzut în aprecierile internaţionale pe care România le-a primit din partea celor mai importante publicaţii din domeniu, dar şi în evoluţia ratingului de ţară. Anul 2013 a adus noi măsuri guvernamentale care să asigure creşterea economică serioasă. Deblocarea programelor operaţionale a fost un succes. România a atras de la UE fonduri europene într-un ritm neaşteptat de alert, ceea ce ne-a adus prima poziţie în topul creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene în UE. În 2013 s-a ajuns la un grad de contractare real de 95% şi la un nivel de absorbţie de aproximativ 34%. Asta ajută mediul de afaceri. Nu bunele intenţii afişate de alte guverne până acum.

Care au fost, din punctul dumneavoastră de vedere, principalele măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri?

Sebastian Ghiţă: Am vorbit despre fondurile europene, în general. POSDRU şi POS CCE sunt programe de sprijin care se adresează direct companiilor, private sau de stat. Dezvoltarea forţei de muncă din companii şi sprijinirea acestora cu sume importante de bani pentru creşterea competitivităţii sunt acţiuni ce nu pot fi ignorate de nimeni. Lipsa creditării a fost o problemă uriaşă pentru mediul de afaceri. Băncile nu şi-au mai îndeplinit funcţia în economie. Frica, asta a fost politica băncilor cu capital străin. Eximbank şi CEC, împreună cu BNR, cu sprijin guvernamental, au reuşit două lucruri mari: primul, să dezvolte schema de sprijin şi garantare prin intermediul garanţiilor de stat, iar Guvernul Ponta a mărit plafonul la 2 miliarde de euro. Al doilea lucru important a venit din forţarea în jos a dobânzilor la lei. Astăzi, toate companiile pot lua împrumuturi în lei cu dobânzi foarte mici. Totodată, demararea schemei de minimis, prin care fiecare companie pregătită va primi un ajutor nerambursabil de 100.000 euro din partea statului, este o altă măsură care, în mod clar, va veni în sprijinul mediului de afaceri. 

Dar pentru relansarea economiei?

Sebastian Ghiţă: Cele mai mari probleme cu care se confruntă deopotrivă economia ţării noas¬tre şi Guvernul USL sunt date de retragerea capitalului din bănci, reducerea investiţiilor străine directe, reducerea remiterilor de bani din străinătate de către muncitorii români şi slaba absorbţie a fondurilor UE până în 2012. Fără capital financiar nu putem spera la relansarea economiei. Aşadar, faptul că Guvernul s-a concentrat pe creşterea gradului de absorbţie a fost cel mai bun lucru. Următoarea ţintă trebuie să fie redarea încrederii oamenilor şi stimularea consumului. Evident, în paralel cu eficientizarea consumului. S-au reîntregit drepturile salariale şi au fost indexate pensiile. S-a majorat salariul minim. Apoi, s-a reuşit pornirea discuţiilor pentru investiţii majore în economie. Mineritul, energia, agricultura şi privatizările vor aduce investiţii uriaşe în România. Doar aşa putem spera la relansarea economiei. Totuşi, să nu-l mâniem pe Dumnezeu. Într-o Europă în stagnare, România a crescut cu 3% în 2013. Noi suntem foarte dependenţi de economia UE.

Credeţi că USL îşi va păstra actuala structură până la alegerile europarlamentare? Dar până la alegerile prezidenţiale?

Sebastian Ghiţă: USL este un proiect care a livrat stabilitate guvernamentală. Trebuie să trecem la etapa predictibilităţii politice pentru a spera la creştere economică şi continuitate. Banii fug de scandal. Bunăstarea nu face casă bună cu gâlceava. Doar proştii se ceartă degeaba. Toţi ştim că duşmanul binelui e mai binele. Politicienii trebuie să livreze stabilitate. Cred că USL va rezista. Astfel, PSD trebuie să-şi dezvolte politicile sociale, iar PNL să propună un tip de echilibru în piaţă. Soluţia trebuie să fie de tipul « win-win ». 
Nu putem ignora nevoile sociale, dar trebuie să apăsăm, în continuare, pe pedala reformelor şi a privatizării.

Cine consideraţi că este omul potrivit pentru a ajunge la Cotroceni?

Sebastian Ghiţă: Am mai spus-o. Antibăsescul! Nu e o critică la adresa preşedintelui, dar viaţa nu e făcută doar din luptă. După nori trebuie să iasă soarele. Impunerea unor standarde europene în justiţie a fost o chestiune bună. S-au făcut în trecut şi abuzuri în numele independenţei justiţiei. Gata! A trecut! Eu cred că acum justiţia este separată de politic şi de economic. Dosarele nu se mai fac şi nu se mai judecă pe bază de presiuni politice sau de şpăgi. Justiţia a ajuns să fie suficient de matură încât să se poată proteja şi singură, nu mai necesită „protecţia” politicienilor. Nici măcar Băsescu nu va mai putea fi suspectat de aşa ceva. Tiberiu Niţu, Laura Kovesi, Lidia Stanciu, noile echipe din CSM, Robert Cazanciuc, sunt oameni deasupra oricăror bănuieli. Asta nu înseamnă că nu trebuie să vegheze asupra societăţii. Corupţia distruge competitivitatea. Politicul nu poate conduce singur societatea. Puterile statului trebuie să fie într-un echilibru, iar Preşedintele României să fie un mediator. Arbitru este Curtea Constituţională.

 Anul trecut a fost destul de agitat pentru USL, gazele de şist şi proiectele miniere de la Roşia Montană şi de la Certej stârnind reacţia violentă a societăţii civile. Consideraţi că aceste subiecte pot afecta rezultatul alegerilor?

Sebastian Ghiţă: Nu. Oamenii vor locuri de muncă şi bunăstare. Cred că toate aceste proiecte trebuie să înceapă cu respectarea celor mai înalte standarde de mediu. Certej are deja toate avizele. Gazele de şist reprezintă viitorul energetic al României. Protestele sunt bune atât timp cât sunt paşnice şi nu sunt manipulate politic. Proiectele de dezvoltare a României nu trebuie manipulate politic. Nici de Băsescu, nici de Ponta, nici de agenţi de influenţă din societate. Pe undeva, au fost şi nişte exerciţii de destabilizare anul trecut. O combinaţie «newmedia», «oldmedia»şi alte tipuri de organizaţii a făcut un mic exerciţiu de destabilizare a unui guvern în România. Victor Ponta a reacţionat inteligent şi a cerut ca oamenii să fie lăsaţi să protesteze. Unii şi-ar fi dorit violenţă. De asemenea, directorul SRI George Maior a atenţionat asupra unor aspecte de acest tip. Credeţi că dacă SRI îşi îndreaptă atenţia într-o direcţie, este degeaba?

Dacă USL se va rupe, cu cine ar putea face alianţă PSD ca să câştige alegerile prezidenţiale?

Sebastian Ghiţă: Nu mor caii când vor câinii! Să nu ne grăbim şi să cântăm prohodul USL. Poate că, la sfârşit, PSD şi PNL se vor uni într-un partid din a treia generaţie. Un fel de New Labor. O construcţie progresis¬tă. Ponta poate deveni un Tony Blair al Estului Europei. Orice partid trebuie să se unească cu interesul public legitim, dacă vrea voturi. Cât de important consideraţi rolul mass-media în politică, respectiv în câştigarea alegerilor prezidenţiale?
Sebastian Ghiţă: Cred că se exagerează rolul mass-media în politică. E important, dar nu cel mai important. Astăzi, România are o reală democraţie media. Televiziuni, ziare, site-uri, radiouri, «new media tools», care permit exprimarea oricăror idei, fie ele de stânga, neo-liberale, conservatoare, populist deşănţate, extremiste, pro sau anti europene. Paradoxal, chiar cei care se prefac că apară libertatea de exprimare şi independenţa presei şi-ar dori o reducere a numărului de canale media. Eu cred că B1, Hotnews, ziare.com fac bine când critică Guvernul sau alte instituţii. Cred şi că Antena 3 sau Realitatea, sau RomâniaTV, fac bine ceea ce fac. Nimeni nu împărăţeşte lumea, iar diversitatea opiniilor şi critica elegantă sunt importante într-o societate. Nu cred însă că cei care se consideră deţinătorii adevărului pe Pământ fac bine. Toţi trebuie să contribuim cu idei în societate. Oamenii aleg apoi la vot ideile. Să nu-i mai credem proşti. Mereu conştiinţa naţională a ales bine.

Au existat numeroase voci care au declarat că anul acesta Serviciul Român de Informaţii va juca un rol crucial în apărarea statului de drept, pe fondul luptelor politice. Cum apreciaţi această afirmaţie?

Sebastian Ghiţă: SRI a jucat şi va continua să joace un rol important în societate. De aceea a fost creat. Este ultra apreciat de partenerii externi. George Maior este o capacitate şi poate să ajute mult cu echilibrul şi calmul său. Domnia sa are o educaţie superioară multor lideri din ţara noastră, iar prin prisma celor 7 ani în funcţie are o experienţă uriaşă. Nu cred că atacă nimeni astăzi statul de drept. Se mai fac greşeli, dar fundamental, politicienii români, magistraţii, oamenii de afaceri şi chiar şi oamenii simpli, acceptă şi îşi doresc domnia legii. Societatea românească are şi alţi anticorpi pentru a se păzi. SRI este prima instituţie care s-a conectat la valorile occidentale şi care s-a reformat. Cred că media de vârstă din cadrul structurilor SRI este sub 35 de ani, iar modelul lor organizaţional este implementat de multe alte servicii din lume. 

Cum credeţi că va evolua economia ţării anul acesta? Există temeri din partea unor analişti că vor fi întreprinse o serie de măsuri populiste de către Executiv, dat fiind faptul că 2014 este an electoral.

Sebastian Ghiţă: Avem tratate semnate cu UE. România se va dezvolta în cadrul agreat cu partenerii noştri internaţionali. Îmi puneţi cam multe întrebări despre frică. Despre speranţă în România nu vreţi să vorbim? Oamenii au nevoie să creadă în bine, nu să le fie frică. Aşa se dezvoltă şi economia.

Subiectul independenţei energetice a ţării este invocat des de către clasa politică în relaţie cu explorarea gazelor de şist. Credeţi că aceste explorări şi, eventual, exploatări, vor asigura independenţa energetică a statului român?

Sebastian Ghiţă: Total! De aici şi îngrijorarea unora. Am văzut studii în Europa care admit că ţara noastră va deveni supercompetitivă dacă va modifica mixul energetic.

Aţi susţinut, la un moment dat, că ar putea exista interese străine în împiedicarea demarării explorării gazelor de şist. Consideraţi că protestele anti-Chevron şi pentru împiedicarea exploatării de la Roşia Montană au fost încurajate de către entităţi străine?
Sebastian Ghiţă: Da. Unele interese străine au fost economice, iar altele politice. V-am spus că am senzaţia că pe lângă oamenii simpli, tinerii care au protestat pentru mediu, au fost făcute şi exerciţii de destabilizare.

 

Citeşte interviul integral pe bursa.ro