Secretarul adjunct al Apărării SUA, Robert Work: România este un aliat de nădejde

Secretarul adjunct al Apărării al SUA, Robert Work, a declarat joi, la Deveselu, unde participă la ceremonia dedicată certificării operaţionale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS), că sistemul este "o altă realizare importantă" în relaţiile dintre România şi SUA, iar "România este un aliat de nădejde".

12 mai 2016, 11:34
Secretarul adjunct al Apărării SUA, Robert Work: România este un aliat de nădejde

„Ne aflăm astăzi aici pentru a sărbători o altă realizare importantă în relaţiile dintre România şi SUA — sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore. (…) Acest eveniment marchează certificarea operaţională a acestei unităţi (…)”, a declarat Robert Work.

Work a mai declarat că din 2013, de la inaugurarea lucărilor la amplasamentul de la Deveselu, „multe s-au schimbat în această regiune şi pretutindeni în lume”, iar Europa şi NATO se „confruntă cu un context de securitate semnificativ schimbat şi mai complex”, pentru abordarea noului mediu de securitate fiind necesară „o alianţă mai capabilă”.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre activarea scutului antirachetă de la Deveselu: Are rol strict DEFENSIV VIDEO

„Ne aflăm într-un punct de cotitură în peisajul strategic. Ca parte a acestui peisaj Europa — şi prin extensie NATO — se confruntă cu un context de securitate semnificativ schimbat şi mai complex decât cel cu care ne confruntam în 2013. Abordarea noului mediu de securitate va face necesară o alianţă mai capabilă — una care continuă să evolueze şi să se adapteze la ameninţări, atât vechi cât şi noi, pentru a asigura securitatea transatlantică. Acum când ne apropiem de Summit-ul NATO de la Varşovia, este esenţial ca Alianţa să continue să demonstreze unitate şi solidaritate”, a spus secretarul adjunct al Apărării al SUA, citat de Agerpres.

Robert Work a afirmat că România a demonstrat că este un „aliat de nădejde”. „Pe măsură ce conlucrăm pentru a aborda provocările comune cu care ne confruntăm, facem acest lucru cu încrederea că România este un aliat de nădejde”, a mai declarat Robert Work.

Acesta şi-a exprimat aprecierea pentru angajamentul autorităţilor române de a creşte bugetul apărării la 2% din PIB până în 2017 şi a adăugat că România este printre ţările cu „cele mai importante contribuţii” la misiunea din Afganistan, unde sunt circa 650 de militari români. Work a menţionat şi faptul că România contribuie şi la misiuni de menţinere a păcii în plan global şi regional şi „este un lider cheie în regiunea Mării Negre”.

„România înţelege importanţa modernizării forţelor sale armate şi continuă să aloce resurse importante pentru acest scop, cât şi pentru contribuţia sa la NATO şi la alte misiuni”, a mai spus Work.

Oficialul american a exprimat „profunde condoleanţe” pentru pierderea celor doi militari români în Afganistan, sâmbăta trecută.

Robert Work a menţionat în discursul său şi ospitalitatea arătată de români militarilor americani.

Joi, la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu are loc o ceremonie dedicată certificării capacităţii operaţionale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS). La eveniment participă premierul Dacian Cioloş, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul Secretarului Apărării al SUA, Robert Work, înalţi oficiali români, reprezentanţi ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, ai NATO, ai Forţelor Navale ale SUA dislocate în Europa, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi ai autorităţilor locale.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore reprezintă un element-cheie al Etapei a II-a a componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă European Phased Adaptive Approach (EPAA).

Baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unităţi militare din administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Construcţia facilităţii antirachetă a început în 2013, iar componentele sale sunt operaţionale din decembrie 2015. Integrarea sistemului în capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice este în grafic, termenul prevăzut fiind legat de summitul NATO de la Varşovia, din luna iulie, se menţionează într-un comunicat de presă al Guvernului.