Şedinţa CES: Patronatele şi Guvernul au votat PENTRU creşterea salariului minim la 1.250 lei

Patronatele și reprezentanții Guvernului au votat pentru creșterea salariului minim pe economie la 1.250 lei/lună, începând cu 1 mai, în timp ce partea sindicală a votat împotrivă, a declarat Florian Costache, președintele Patronatului Național Român și al Consiliului Economic și Social, la finalul ședinței CES.

29 dec. 2015, 13:58
Şedinţa CES: Patronatele şi Guvernul au votat PENTRU creşterea salariului minim la 1.250 lei

Am avut ședința plenului Consiliului Economic și Social al României în care s-a discutat salariul minim pe economie, hotărârea de Guvern. Partea sindicală, am aici un reprezentant al părții sindicale, Liviu Apostoiu (vicepreședinte CNS Cartel Alfa n.r.) a votat împotrivă, menținându-și propunerile de la început. Partea patronală a votat pentru data de 1 mai, așa cum este hotărârea de Guvern, respectiv 1.250 de lei, solicitând ca până atunci să avem o întâlnire, să găsim soluții de micșorare a taxelor și impozitelor pe salariu, care la ora actuală sunt foarte mari. Partea guvernamentală a votat pentru„, a spus Florian Costache.

Acesta a explicat că avizul CES este unul consultativ, iar Guvernul poate să țină cont sau nu de acest aviz. Reprezentantul părții sindicale a explicat că își menține poziția, respectiv majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016 sau 1.275 de lei de la 1 mai 2016.

„Partea sindicală a spus următorul lucru: noi ne dorim ca 1 ianuarie să fie data de aplicare. Noi nu putem să așteptăm până în luna mai pentru că partea privată, sectorul privat, are nevoie de această creștere de salariu minim. Atâta vreme cât în partea bugetară s-a acționat la creșterea de salarii, în sectorul privat salariile sunt de mizerie și sectorul privat trebuie să beneficieze de la 1 ianuarie (de creșterea salariului minim n.r) și acela era 1.200 de lei, așa cum noi am stabilit cu mai multă vreme înainte, când s-a stabilit calendarul creșterilor de salariu minim cu Guvernul anterior. Aceasta susținem în continuare și cerem să se ia act de acest lucru, că data trebui să fie 1 ianuarie. Iar dacă este 1 mai, atunci trebuie să se aplice 1.275 de lei, care să acopere fix faptul că în lunile ianuarie, februarie, martie și aprilie nu se acordă o creștere de salariu. De aici rezultă acel 1.275 de lei, începând cu 1 mai„, a afirmat Liviu Apostoiu.

VEZI ŞI ACORD între Guvern şi sindicate. Salariul minim va creşte la 1.250 de lei, de la 1 mai 2016

Întrebat ce vor face sindicatele în cazul în care se va aplica această formă a hotărârii cu privire la salariul minim, Apostoiu a precizat că decizia va fi luată după aprobarea hotărârii în ședința de Guvern.

La finalul întâlnirii Consiliul Național Tripartit de luni, care a avut loc la Ministerul Muncii, Guvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună începând cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, în acest context, „o corecție” la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni.

Potrivit datelor Inspecției Muncii, în prezent există aproximativ 129.950 de salariați activi cu un salariu de 1.200 de lei și 1.372.171 de salariați activi cu salariu de 1.050 de lei.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a anunțat recent că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat în primul trimestru al anului 2016. În context, Dragu a arătat că o creștere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condițiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%.

Guvernul a decis, recent, să înghețe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deși vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.