Şedinţa de guvern pentru modificarea Codului Fiscal s-a amânat. Sindicatele ameninţă cu greva generală împotriva măsurilor anunţate

Ședința extraordinară de Guvern care urma să aibă loc vineri și în cadrul căreia urmau să fie aprobate o serie de măsuri fiscal-bugetare va fi reprogramată la o dată care va fi comunicată ulterior, potrivit unui anunț al Biroului de Presă al Executivului.

RomaniaTV.net
03 nov. 2017, 11:57
Şedinţa de guvern pentru modificarea Codului Fiscal s-a amânat. Sindicatele ameninţă cu greva generală împotriva măsurilor anunţate

Iniţial s-a vehiculat informaţia că s-a decis amânarea întrucât nu au venit toate avizele de la instituții și ministere, potrivit unor surse guvernamentale citate de Agerpres.

Proiectul modificării Codului Fiscal a fost criticat din toate părţile, de la preşedintele Klaus Iohannis, la sindicate, patronate.

Mai mult, sindicatele au ameninţat cu grevă generală. Confederaţia Naţională Sindicală ”Cartel ALFA” salută decizia federaţiilor sindicale membre, dar şi a celor din celelalte confederaţii, de a începe procedurile pentru declanşarea grevei generale împotriva măsurilor fiscale de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat. 

Cartel Alfa susţine că o „grevă generală este sancţiunea firească ce trebuie aplicată politicienilor aflaţi la guvernare care impun şi insistă cu o agendă de măsuri fiscale în contradicţie cu angajamentele pe care şi le-au asumat faţă de lucrători, respinse deopotrivă de reprezentanţii lucrătorilor şi ai angajatorilor”.

Citeşte şi: CNS Cartel ALFA: Susţinem acţiunea de organizare a unei greve generale

Consiliul Economic și Social, organism consultativ al Parlamentului și al Guvernului României, a avizat negativ proiectul Cabinetului Tudose de modificare a Codului fiscal, inclusiv propunerea de trecere a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Decizia CES – din care fac parte 15 reprezentanți ai sindicatelor, 15 reprezentanți ai patronatelor și 15 reprezentanți ai societății civile – a fost luată în ședința de marți, iar votul a fost „masiv” împotriva modificărilor propuse de Guvern.

”Dacă am discutat de un Guvern echilibrat și cu mintea acasă, ar trebui să țină cont, chiar dacă legiuitorul spune că vorbim de un aviz consultativ. Un Guvern echilibrat și cu mintea la el, care vrea binele poporului, ar trebui să țină cont, pentru că aritmetica nu face politică și clar că acest pachet, cu transfer de contribuții, va afecta tot ceea ce înseamnă piața muncii din România. (…) Sigur că afectează atât sistemul public, cât și sistemul privat, acolo lucrurile or să scape de sub control. Singura pârghie legală a Guvernului este de a majora salariul de bază minim brut, or salariile medii – de 3.000-4.000 de lei – nu obligă angajatorul să transfere acele contribuții”, a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din România și membru al CES, pentru Digi24.ro.

„Am auzit opinii ale miniștrilor din Guvernul Tudose cum că piața muncii ar regla și raportul juridic între angajat și angajator, ceea ce înseamnă că lasă la mila Domnului și este o opinie mai mult emoțională decât tehnică. Înseamnă că oamenii nu se pricep, chiar nu înțeleg. Am fi singura țară din lume unde toată fiscalitatea este pe angajat. Am fi unicat. Eu am impresia că se fac experimente pe poporul acesta”, a mai declarat Coarnă.