DOSAR COLECTIV. Şefii ISU Bucureşti, aduşi cu mandat la DNA

Şefii ISU București-Ilfov au fost aduşi, miercuri, cu mandat pentru audieri la DNA, relatează România TV. Inspectorul şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul locotenent colonel Orlando Schiopu şi adjunctul locotenent colonel Giani Aldoiu au fost suspendaţi, miercuri dimineaţa, din funcţie, la aproape o lună de la tragedia din Colectiv.

25 nov. 2015, 16:55
DOSAR COLECTIV. Şefii ISU Bucureşti, aduşi cu mandat la DNA

Cei trei reprezentanţi ai conducerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov, suspendaţi miercuri dimineaţă, au fost citaţi la audieri  de procurorii militari din DNA.

Potrivit România TV, cei trei şefi ai ISU Bucureşti-Ilfov au fost aduşi cu mandat la DNA. Conform sursei citate, cei trei ar fi audiaţi în calitate de martori.  

Şefii ISU Bucureşti-Ilfov – inspectorul şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul locotenent colonel Orlando Schiopu şi adjunctul locotenent colonel Giani Aldoiu – au fost suspendaţi din funcţii, la aproape o lună de la tragedia din Colectiv, la ISU fiind făcute verificări privind faptul că nu a făcut controale la fabrica Pionierul şi la club, deşi ştia că va fi organizat un eveniment cu public numeros.

Suspendarea acestora vine după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a dezvăluit că ISU București știa de existența clubului Colectiv, deși anterior instituția a susținut că localul nu se afla în baza de date.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a arătat miercuri, într-un comunicat de presă, că a primit, în 24 noiembrie, o sesizare din partea mass-media care semnala existenţa unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros în Fabrica Pionierul, la etajul 1 şi în clubul Colectiv, pentru zilele de 25 şi 26 septembrie, anterior producerii tragediei din 30 octombrie.

CITEŞTE ŞI Raed Arafat, reacţie după ce conducerea ISU a fost suspendată: Am primit informaţii greşite

În urma sesizării, inspectorul general al IGSU a informat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a dispus, în regim de urgenţă, efectuarea unei verificări la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, a precizat sursa citată.

Din datele preliminare obţinute în urma verificărilor a rezultat că documentul a fost identificat în corespondenţa primită de IGSU la data de 23 septembrie, în jurul orei 23.30.

„Întrucât soluţionarea documentului era de competenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, acesta a fost redirecţionat unităţii în cauză, în dimineaţa zilei de 24 septembrie 2015, pentru evaluare şi măsuri. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov au fost transmise două adrese către organizatorul evenimentului – Emagic – fără a rezulta că au fost efectuate verificări la faţa locului”, a precizat IGSU.

CITEŞTE ŞI: INCENDIU COLECTIV. Pompierii ştiau de existenţa clubului cu cel puţin cinci săptămâni înainte de incendiu

Jurnalistul Cătălin Tolontan a contactat, marţi, conducerile IGSU şi ISU şi le-a trimis o sesizare în care semnala existenţa unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros în fabrica Pionierul, la etajul 1 şi în clubul Colectiv, pentru zilele de 25 şi 26 septembrie. Sesizarea a fost formulată şi în contextul în care IGSU şi ISU au susţinut că nu ştiau despre clubul Colectiv, iar acesta nu exista în baza lor de date.

CE A DECLARAT ŞEFA DNA

Procurorii verifică toate informațiile și documentele vehiculate în spațiul public și care au legătură cu acuzațiile din dosarul „Colectiv” pe care DNA le investighează, a declarat miercuri procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, care a precizat că această cauză constituie în continuare o prioritate.

„Pentru că sunt investigații în curs, nu pot să vă spun în ce fel vor evolua aceste investigații — dacă vor fi învinuiri noi, dacă vor fi persoane noi învinuite sau nu. Pot doar să vă spun că procurorii, atât cei civili, cât și cei militari din cadrul DNA, verifică toate informațiile care au apărut în spațiul public, toate documentele care sunt vehiculate în spațiul public, toate afirmațiile care se fac în spațiul public și care au legătură cu acuzațiile pe care noi le investigăm”, a afirmat Kovesi

Ea a precizat că se fac audieri, se ridică documente, se dispun tot felul de acte și proceduri care sunt necesare pentru a strânge probele în acest dosar.

Kovesi a menționat că, în momentul în care ancheta se va extinde pentru diverse fapte penale sau pentru diverse persoane, DNA va anunța public.

„În acest moment, nu pot să fac public nici probele care sunt în dosar, nici ceea ce urmează să se întâmple. Este foarte greu să faci o anchetă serioasă când anunți dinainte ce urmează să se întâmple sau ce persoană urmează să învinuiești. Vă asigur doar că se lucrează cu operativitate în dosar. (…) Faptul că nu spunem că verificăm anumite documente sau verificăm anumite împrejurări sau cercetăm anumite persoane nu înseamnă că acest lucru nu se întâmplă”, a spus șefa DNA.

Întrebată dacă a primit miercuri dimineață noi documente din partea ISU, Kovesi a precizat că urmează să verifice dacă s-au primit sau nu în mod oficial.

„În acest moment nu pot să vă confirm în mod oficial că am primit anumite documente din partea MAI sau ISU. Aici vorbim de documente oficiale pe care noi trebuie să le primim. Acestea se înaintează cu o adresă din partea instituției sau se depun memorii de către persoanele implicate în caz. Cu siguranță, în cursul zilei de astăzi, o să vă anunțăm dacă în mod oficial am primit o astfel de adresă sau nu. De obicei, când o altă instituție publică anunță că trimite documente la DNA acestea se și primesc„, a explicat ea.

În legătură cu ridicarea, de către procurori, de la ISU a bazei de date cu firmele pe care le controlează din punct de vedere PSI, șefa DNA a arătat că s-au solicitat toate documentele care au legătură cu faptele investigate.

„Vă asigur că toate documentele care interesează ancheta pentru a susține acuzațiile pe care le-am formulat au fost ridicate de la ISU. (…) Pentru că orice documente, orice adresă, orice proces verbal pe care noi îl ridicăm constituie probă în dosar, în acest moment, eu nu pot să fac public o probă din dosarul pe care îl avem. Nici nu pot să vă confirm dacă anumite documente care pot constitui sau nu probe în dosar au fost sau nu ridicate”, a completat Kovesi.