Şeful Poliţiei municipiului Sibiu: Îmi asum responsabilitatea uciderii ursului. Mă pun la dispoziţia organelor de anchetă

Șeful Poliției Municipiului Sibiu, Cristian Negru, a anunțat, luni seară, într-o declarație de presă susținută la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, retragerea din funcție și faptul că se pune la dispoziția organelor de anchetă, ca urmare a scandalului împușcării ursului care a ajuns pe străzile din Sibiu.

17 oct. 2016, 19:33
Şeful Poliţiei municipiului Sibiu: Îmi asum responsabilitatea uciderii ursului. Mă pun la dispoziţia organelor de anchetă

„Doresc să clarific toate aspectele și mă retrag de la conducerea Poliției Municipiului Sibiu, mă pun la dispoziția organelor de anchetă. Fac acest lucru din două motive: unul pentru a exclude orice dubiu referitor la intervenția mea în cadrul anchetei penale din poziția pe care o dețin în prezent, iar al doilea motiv, care este foarte important, iau această decizie în contexul amenințărilor pe care le primesc în ultimele 12 ore, amenințări la adresa familiei, la adresa soției și la adresa copiilor. Am primit un telefon anonim pe telefonul de serviciul în care mi se spunea că o să mi se răpească copiii și o să fie supuși la același tratament cum a fost tratat animalul”, a spus comisarul Cristian Negru.

Ofițerul a anunțat faptul că își asumă responsabilitatea deciziei de a împușca ursul dat fiind pericolul pe care îl reprezenta acesta, dar nu și o vinovăție.

„Decizia luată în acest caz îmi aparține și mi-o asum integral, dar îmi asum resposabilitatea, nu și vinovăția. Vinovăția o pot stabili doar organele de anchetă. Decizia a fost luată în condițiile în care singura instituție care a avut reacție a fost Poliția Română”, a spus Cristian Negru, conform Agerpres.

Comisarul a mai spus că afirmația că ar fi cerut lovirea ursului cu o mașină a Poliției nu-i aparține.

„Deși pare crud spus, prioritatea noastră a fost salvarea vieții oamenilor și în subsidiar salvarea vieții animalului, deși am încercat tranchilizarea acestuia”, a precizat Negru.

Înregistrarea în care unui polițist din Sibiu i se cere, prin dispecerat, să lovească ursul cu mașina este la dispoziția Parchetului, ca de altfel toate detaliile legate de derularea operațiunii, a anunțat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache.

Instrucțiunea ar fi venit din partea șefului Poliției Sibiu, cel care coordona operațiunea.

„Apare o referire la această înregistrare și în raportul Corpului de control. Întreaga derulare a operațiunii, așa cum a fost ea fixată tehnic în urma folosirii canalelor de comunicații specifice, este deja pusă la dispoziția Parchetului, din câte am înțeles, în cadrul anchetei pe care procurorii o desfășoară și e bine ca această anchetă să-și urmeze cursul și să vină cât mai repede cu o concluzie, pentru că o cercetare prealabilă pe linie disciplinară la nivelul Ministerului de Interne se desfășoară, în mod normal, doar după finalizarea anchetei penale. Vreau să lămuresc foarte repede și elementul de răspundere disciplinară a cadrelor ministerului implicate în acea situație și de aceea, din punctul meu de vedere, este foarte important ca următorii pași și pe partea anchetei penale să se desfășoare cât mai repede”, a spus Dragoș Tudorache într-o conferință de presă desfășurată la sediul MAI.

Şeful Poliţiei municipiului Sibiu, Cristian Negru, despre care ministrul de Interne afirmă că este principalul responsabil în cazul operaţiunii derulate în cazul uciderii ursului, a scris într-un grup al poliţiştilor de pe o reţea de socializare că-şi asumă responsabilitatea pentru deciziile luate.

„Eu am luat decizia de a împuşca animalul şi îmi asum, inclusiv în cadrul dosarului penal. Îmi asum responsabilitatea, nu vinovăţia. (…) Am fost doar două-trei minute în auto cu inspectorul şef, chiar înainte de a ajunge pe strada Lungă. Ulterior, m-am întrebat de ce nu i-am pasat toată responsabilitatea. Sunt destul de matur să îmi asum. Dacă era un poliţist în măsură să ia o decizie, eu eram acela. Eu am participat de la început la intervenţie şi în continuare consider că a fost decizia corectă”, scrie Cristian Negru pe Facebook.

Citeşte şi:  Şeful Poliţiei Sibiu le-a ordonat poliţiştilor să calce ursul cu maşina – Raportul Corpului de Control

Acesta susţine că în momentul de faţă se sancţionează poliţiştii, deşi au fost singurii care au reacţionat în cazul respectiv, fiind „total ignorată lipsa oricărei reacţii din partea celorlalte instituţii”.

„În fapt, se sancţionează acţiunea singurei structuri care a avut reacţie, dar este total ignorată lipsa oricărei reacţii din partea celorlalte instituţii”, mai scrie Cristian Neagru pe Facebook.

Ursul a fost ucis în dimineaţa de 12 octombrie, la Sibiu, în urma unei operaţiuni de capturare a lui care a durat în jur de două ore. În acest timp, animalul a trecut prin aproape jumătate de oraş, inclusiv prin centru, şi a urcat pe acoperişuri.

La intervenţie au participat zeci de poliţişti, jandarmi, pompieri, medici, vânători, angajaţi ai Direcţiei Silvice, ai Direcţiei Sanitar Veterinare, dar şi reprezenţi ai altor instituţii.

Ursul brun avea aproximativ cinci-şase ani, 175 de kilograme şi 160 de centimetri lungime. Cadavrul a fost incinerat la câteva ore de la ucidere.

Poliţia Sibiu a deschis, în 12 octombrie, dosar penal pentru uz de armă letală după uciderea ursului care a ajuns în oraş şi a străbătut mai multe străzi înainte de a fi prins în curtea unei fabrici.

Totodată, Ministerul Mediului a cerut, în 13 octombrie, Poliţiei Judeţene Sibiu să ancheteze cum a ajuns ursul în oraş, în condiţiile în care judeţul Sibiu nu este un areal dezvoltat al animalelor din această rasă, fiind posibil ca acesta să fi fost ţinut în captivitate şi eliberat.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, în 14 octombrie, că a început o anchetă în cazul uciderii ursului de la Sibiu, pentru a verfica dacă au fost respectate toate măsurile legale ce privesc protecţia animalelor, urmând ca rezultatele investigaţiei să fie făcute publice la începutul săptămânii următoare.

Luni, ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat că o primă concluzie a raportului în cazul ursului împuşcat este că nu există proceduri la nivelul judeţului Sibiu şi că nu a fost convocat Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă, dar că responsabil pentru această decizie este şeful Poliţiei Municipiului Sibiu. Tudorache a precizat că în raport se mai arată că nu mai exista un pericol iminent pentru viaţa oamenilor atunci când s-a decis împuşcarea ursului, pentru că animalul era într-o curte bine delimitată, iar acolo se mai putea încerca o dată tranchillizarea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, trei plângeri penale au fost primite până luni de către anchetatorii care se ocupă de cazul ursului împuşcat, acestea vizând infracţiunile de abuz în serviciu, fals şi braconaj.