Senator, despre construirea unui gard la graniţa Ungaria-România: O decizie teribilistă luată de maghiari

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, social-democratul Petru Filip, califică drept "teribilistă" decizia autorităților de la Budapesta de a extinde gardul construit la frontiera cu Serbia, astfel încât să cuprindă și granița cu România pentru a limita afluxul de imigranți care intră pe teritoriul Ungariei.

15 sept. 2015, 16:17
Senator, despre construirea unui gard la graniţa Ungaria-România: O decizie teribilistă luată de maghiari

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Petru Filip, a declarat, marți, că ridicarea unui astfel de gard între două state membre ale Uniunii Europene nu reprezintă o soluție ci, mai degrabă, stimulează discursul naționalist și „pune paie pe foc”, potrivit Agerpres.

Un astfel de gard nu are, după părerea mea, decât o valoare simbolică, nicidecum de oprire fizică a imigranților dacă s-ar pune problema, lucru care s-a văzut și în cazul gardului făcut între Ungaria și Serbia. Nu cred că asta este soluția. Soluția va fi tot cea legată de instituțiile europene și de modul în care structurile de decizie comună la nivelul Uniunii vor hotărî referitor la această problemă. (…) Un astfel de gard între două țări membre ale UE nu va face decât să dea apă la moară discursurilor de tip naționalist și care nu cred că, în acest moment, pe lângă toate celelalte probleme care oricum sunt, este o soluție, ci din contră — pune paie pe foc. Este o decizie teribilistă luată de guvernul maghiar„, a susținut Petru Filip.

Potrivit acestuia, autoritățile de la București ar trebui să poarte o discuție cu reprezentanții Executivului de la Budapesta pe acest subiect.

Guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la granița cu România a gardului pe care îl construiește la frontiera cu Serbia, pentru a face față unei eventuale schimbări a rutei folosite de migranți, a declarat marți ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto, transmit MTI și Reuters.

Am luat decizia de a începe lucrările pregătitoare pentru construirea unui gard începând de la granița ungaro-sârbo-română pe o lungime rezonabilă, în eventualitatea mutării presiunii migraționiste în direcția României„, a spus șeful diplomației ungare, într-o conferință de presă.

Citeşte şi: CRIZA IMIGRANŢILOR: Ministrul de Externe ungar, deranjat de „remarcile extremiste şi mincinoase” ale lui Ponta