Sesiune extraordinară la Parlament pentru dezbaterea bugetului pe 2019. La cât este calculat deficitul

Senatul şi Camera Deputaţilor ar urma să se reunească în ultima decadă a lunii ianuarie 2019 în sesiune extraordinară pentru dezbaterea proiectului bugetului de stat pe anul 2019, au precizat, miercuri, surse parlamentare.

19 dec. 2018, 14:31
Sesiune extraordinară la Parlament pentru dezbaterea bugetului pe 2019. La cât este calculat deficitul

Potrivit aceloraşi surse, bugetul pentru anul viitor este calculat pentru un deficit de 2,5%. Potrivit ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, proiectul de buget pe 2019 va cuprinde tot ce înseamnă sume necesare pentru a asigura, pe de-o parte, salariile, aşa cum prevede Legea salarizării pentru 2019, cât şi banii pentru ceea ce prevede proiectul de lege pentru pensii, adică în special creşterea punctului de pensie din toamna anului viitor la 15%.

Ministrul a precizat că proiectul de buget pe anul viitor va include şi măsuri pentru a stimula modul în care se fac investiţiile.

„De asemenea, aici va fi o discuţie, am deja anunţat acest lucru, pe de-o parte că principalele ministere, să spunem aşa, consumatoare de resurse publice, vor veni la Finanţe, de fapt, deja se discută acest lucru în mod bilateral, trebuie să demonstreze foarte clar că banii pe care-i solicită se şi pot cheltui anul viitor (…), pe asta se bazează noul buget. Pe de altă parte, Ministerul de Finanţe cred că anul viitor va trebui să aibă un rol foarte important în ceea ce înseamnă economie.

Adică, din prima zi a începutului de an trebuie să fim atenţi la modul la care se cheltuie banii, pe de altă parte la ceea ce se poate aduce la buget ca şi venituri, că vorbim la nivel de fiecare minister în parte, dar mai ales în zona de finanţe, că vorbim de ANAF, de colectare, cât din buget să fie în partea de venituri fiscale, ştiţi foarte bine că anul acesta nu este un nivel care să ne mulţumească, că vorbim de partea de TVA neîncasată şi multe alte astfel de subiecte (…) sunt multe zone pe care Ministerul de Finanţe va trebui să le atace„, a declarat Teodorovici.