SFANTA PARASCHEVA 2017: Să o cinstim pe Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iaşi

Pe data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă, dar și alte biserici de rit oriental o venerează pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Considerată și sfânta patroană, ocrotitoare a Moldovei, sute de mii de credincioși aleg ca în această perioadă să meargă în pelerinaj la Iași, pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva. Se spune că îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase.

13 oct. 2017, 20:39
SFANTA PARASCHEVA 2017: Să o cinstim pe Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iaşi

Moaștele cuvioasei se află în Catedrala Mitropolitană din Iași, din anul 1889. Hramul ei prilejuieşte unul dintre cele mai mari pelerinaje ale ortodoxiei. 

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune că, pe când avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică, la Sfânta Evanghelie: „Vinde-ţi averea ta, dă-o la săraci şi urmează Mie” (Matei 19, 21). Aceste cuvinte au determinat-o să-și dăruiască hainele sale săracilor.

Înainte de împlinirea vârstei de 20 de ani, a plecat în pelerinaj în Ţara Sfântă. După ce s-a închinat în locurile prin care trecuse Hristos, pe Care Îl iubea atât de mult, Parascheva s-a oprit în pustiul Iordanului, la o mănăstire de maici. Acolo trăiseră și Sfântul Ioan Botezătorul şi Cuvioasa Maria Egipteanca. Aici a dus o viaţă foarte aspră, dar care a făcut-o fericită.

Se spune că într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus în vis să se reîntoarcă în locurile părintești. Sfântul Varlaam scrie iî Cazania sa: „Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.

Astfel din Constantinopol s-a indreptat spre Epivat, fără să spună cuiva cine este și de unde vine. După doi ani, în acel loc împăcată cu sine, cu oamenii și cu Dumnezeu, și-a dat sufletul. 

A fost îngropată lângă mare, iar potrivit tradiției se spune că un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat în mare. Valurile l-au aruncat la țărm, iar un sihastru care trăia acolo a rugat pe niște creștini să-l îngroape după rânduiala creștinească. Săpând groapa, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit și plin de mireasmă. Cu toate acestea, trupul marinarului a fost îngropat alături de al ei. În noaptea următoare, unuia din creștinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis o împărăteasă, șezând pe un scaun luminat și înconjurată de îngeri, iar unul dintre aceștia îl mustra pentru că n-a scos din groapă trupul Cuvioasei Parascheva.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.