SFANTUL ANDREI, ocrotitorul României, este prăznuit pe 30 noiembrie

SFANTUL ANDREI este prăznuit, conform calendarului ortodox, pe 30 noiembrie, iar în 1997 a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept ocrotitorul României.

27 nov. 2014, 08:26
SFANTUL ANDREI, ocrotitorul României, este prăznuit pe 30 noiembrie

SFANTUL ANDREI a fost un apostol al lui Iisus, iar Evanghelia după Ioan îl menţionează pe acesta ca fiind mai înainte ucenic al lui Ioan Botezătorul.

SFANTUL ANDREI a fost din Betsaida, orasel pe malul lacului Ghenizaret, fiul lui Iona, din Galileea, si fratele lui Petru, primul dintre ucenicii Domnului Hristos. Inainte de a fi Apostol al Domnului, Sfantul Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dar, daca a auzit, a doua zi dupa Botezul lui Iisus in Iordan, pe dascalul sau Ioan, aratand cu degetul catre Iisus si zicand: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan, 1, 29), Sfantul Andrei, lasandu-l pe Ioan, a urmat dupa Hristos, zicand fratelui sau Petru: „Am gasit pe Mesia, care se talcuieste Hristos” (Ioan, 1, 41). Si astfel, l-a tras si pe Petru spre dragostea lui Hristos. Drept aceea, Sfantului Andrei i se mai spune si Apostolul cel dintai chemat al Domnului. Si se afla in Scriptura si alte multe invataturi despre dansul.

Din zilele acelea, ca si ceilaiti Apostoli, SFANTUL ANDREI a urmat Mantuitorului, insotindu-l pe drumurile Tarii Sfinte, adapandu-se din izvorul nesecat al dumnezeiestilor descoperiri pe care le aducea Mantuitorul. A fost martor faptelor minunate savarsite de Domnul, s-a impartasit din cuvantul dumnezeiesc, datator de viata, al credintei celei noi intemeiata de Hristos, si, mai presus de toate, a vazut Patimile Domnului, a plans moartea Lui pentru noi si s-a intarit in credinta, in ziua Invierii.

Cercetătorul George Alexandrou a descris faptul că SFANTUL ANDREI a petrecut 20 de ani într-o peşteră în Dobrogea, în vecinătatea satului Ion Corvin. S-a întors în Grecia, unde a murit ca martir în oraşul Patras.

Deoarece era pescar, SFANTUL ANDREI este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor. În România este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri. Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera SFANTULUI ANDREI, Paraiașul SFANTULUI ANDREI sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea Apostolului pe aceste meleaguri.

Conform Tradiției Bisericii sorții au căzut pentru SFANTUL ANDREI sa meargă în părțile Mării Negre și cunoscute pe vremea aceea ca Scythia. După cucerirea romană din anul 46 d.Hr. aceasta este inclusă în Moesia Inferior. În lucrarea „Despre apostoli” a lui Hipolit Romanul se arată că SFANTUL ANDREI a predicat sciților și tracilor, alăturarea celor două popoare arătând că Scythia Minor (Dobrogea), aflată lângă Tracia, a fost creștinată. De asemenea, Sf. Ap. Pavel cu două secole înainte, în Epistola către Coloseni, spune că și sciții au auzit cuvântul lui Dumnezeu.

SFANTUL ANDREI mai este cunoscut, îndeosebi în Transilvania, și cu numele de Sântandrei sau Sânedru.