Sfaturi importante pentru şoferi. Ce trebuie să faci ca maşina ta să funcţioneze perfect după sezonul rece

Temperaturile, gheața, sarea și nisipul de pe drumuri, dar nu numai, sunt factori care dăunează mașinii. Dacă îți dorești ca mașina ta să funcționeze cât mai mult timp fără reparații și la costuri reduse, iată cum trebuie să îți pregătești mașina pentru primăvară:

27 mart. 2018, 03:10
Sfaturi importante pentru şoferi. Ce trebuie să faci ca maşina ta să funcţioneze perfect după sezonul rece

Schimbă și verifică anvelopele

Dată fiind încălzirea vremii, ar cam fi cazul ca anvelopele de iarnă, să fie schimbate cu cele de vară, scrie vezicatface.ro. În alegerea lor, se recomandă două lucruri esențiale: ține cont de clasele de eficiență și încearcă să cumperi anvelope noi.

În acelasi timp, asigură-te că presiunea din anvelope este cea optimă. Acest aspect este esențial, atât pentru siguranța ta în timp ce conduci mașina, cât și pentru consumul mașinii.

Citeşte şi Incredibil ce mesaj a găsit un şofer pe maşină. Soţia lui şi-a făcut bagajul să plece de acasă FOTO

Un studiu realizat în 2012 de către Centrul Național de Analiză și Statistică din Statele Unite, a arătat că mașinile cu anvelope umflate cu 25% mai puțin decât s-ar recomanda, se expun mai mult riscului de accidente rutiere: „Atunci când o mașină experimentează probleme legate de anvelope înaintea unei coliziuni, fereastra de timp în care aceasta poate realiza o manevra de evitare este foarte scurtă, fapt ce vulnerabilizează mașina în cazul unui accident”, au precizat autorii studiului.

De asemenea, tot în cadrul acestui studiu, autorii au arătat faptul ca mașinile care au avut probleme cu cauciucurile înainte de accidente, s-au rostogolit într-o măsura mai mare decât cele care au avut anvelopele în stare bună.

La capitolul consum, un alt studiu, realizat de data aceasta de către Agenția de Protecția Mediului din Statele Unite, a arătat că o mașină cu anvelope umflate corespunzător consumă cu până la 3,3% mai puțin decât una cu anvelope umflate necorespunzător.

Schimbă uleiul si filtrele

Uleiul trebuie verificat periodic, fie la un anumit număr de km, fie după o perioadă de timp, în funcție de specificațiile mașinii. De asemenea, trebuie să fii foarte atent la tipul de ulei folosit. După estimările celor de la Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite, dacă folosești ulei de tip 10W-30 pentru o mașină la care se recomandă 5W-30, eficiența combustibilului poate scădea cu 1-2%. Cât despre filtre, acestea sunt la fel de importante. Despre filtrul de aer de exemplu, tot studiile arată că schimbarea acestuia în mod regulat, nu ajută la un consum mai mic, însă poate îmbunatăți accelerația mașinii.

Citeşte şi SFATURI ca să pregăteşti maşina pentru primăvară. Ce trebuie să faci neapărat

Ștergătoare noi

Dintre toate consumabilele mașinii, ștergătoarele sunt probabil cele mai des afectate pe timpul iernii. Tocmai de aceea, acum este momentul să le verifici starea și să cumperi unele noi daca e nevoie. Urmeaza o perioada cu multe ploi, iar pentru siguranta ta este bine sa ai ștergatoare funcționale.

Curăță mașina

Pe drumurile din Romania, sarea încă mai este folosită pe timpul iernii. Din acest motiv, odată cu venirea primăverii este obligatoriu să speli complet mașina, cât se poate de bine. Și nu doar pe dinafară și pe dinăuntru, ci și pe dedesubt, acolo unde este riscul cel mai mare ca sarea să producă daune.

Verifică bateria

Din nou, anotimpul rece afectează cel mai mult bateria mașinii. Ar fi bine să verifici starea acesteia, să fii atent la coroziuni sau la alte posibile probleme apărute, iar, dacă este cazul, nu ezita să schimbi bateria cu totul.