Shopping fără griji în Tirol, Austria: Unde se găsesc cele mai bune oferte

O zi la cumpărături în Tirol poate fi o experienţă deosebită. Turiştii au la dispoziţie o paletă largă de produse, începând cu buticurile din galeriile centrelor comerciale pline de viață până la magazinele mici şi discrete, unde găseşti oferte speciale.

28 nov. 2014, 18:59

Complexul comercial Tyrol (Kaufhaus Tyrol)

Unul din magazinele universale cele mai pline de istorie din Tirol se află pe strada Maria-Theresia din Innsbruck. Magazinul este construit de arhitectul britanic David Copperfield şi încântă pe oricine îi trece pragul. Are o suprafață de 30.000 metri pătraţi şi găzduieşte peste 50 de magazine.

Citeşte şi VACANŢĂ ÎN TIROL: Ghidul turistului, ce NU trebuie să rataţi în concediul de iarnă

Galeriile primăriei (Rathausgalerien)

Vizavi de magazinul universal Tyrol se găseşte un alt simbol urban, galeriile primăriei din Innsbruck, construite de arhitectul francez Dominique Perrault în stilul pasajelor de cumpărături clasice ale secolului al XIX-lea. Complexul găzduieşte, printre numeroase magazine, şi primăria oraşului Innsbruck. La etajul superior nu se află doar cel mai înalt punct panoramic al turnului, ci şi restaurantul Lichtblick şi cafeneaua vinotecă lounge 360°.

Piețele fermierilor

Pieţele fermierilor organizate permanent oferă doritorilor toate specialităţile tiroleze: slănină tiroleză, cârnaţi afumaţi, brânză muntenească Bergkäse, băuturi spirtoase fine, cât şi gemuri de casă şi compoturi. În multe din pieţele fermierilor se găsesc numeroase obiecte de meşteşug şi produse regionale, papuci de fetru, articole tricotate sau realizate manual. Dacă vă aflaţi în vacanţă în Tirol şi doriţi un suvenir culinar sau handmade, îl veţi găsi cu siguranţă la pieţele şi chioşcurile fermierilor.

Citeşte şi Nu ţi-ai programat concediul de iarnă? Cele mai bune staţiuni de schi din 2014 în Tirol, Austria FOTO

Piața de cumpărături din Innsbruck

Piaţa de cumpărături din Innsbruck este specială pentru că este o combinaţie între pieţele fermierilor şi magazinele de produse alimentare. „Piaţa de Vest” este cea mai mare piaţă a fermierilor din Tirol – cu produse proaspete în fiecare zi. „Piaţa de Est” este o îmbinare somptuoasă a savorilor produselor de la comercianţii locali, ce oferă produse de la pâinea crocantă la cele mai proaspete produse din carne, peşte din lac şi mare.

Recomandări de vizitare pentru Lumea cristalelor Swarovski

– Locul unde a fost fondată firma Swarovski, un cosmos multicolor de cristale strălucitoare, încadrat în artă contemporană, într-o atmosferă serenă.

– „Uriaşul” închipuit de André Haller străjuieşte intrarea în lumea trăirilor, lume în care cristaline încăperi fermecate se arată mereu altfel, care surprind oamenii la fiecare nouă vizită şi în care fantezia şi trăirile nelimitate se întrepătrund.

– Domul Cristalelor, Teatrul Cristalelor sau obiectele „uriaşului” aşteaptă să fie descoperite.

Lumea cristalelor Swarovski se află în mijlocul zonei de parc, iar accesul este gratuit. Copiii pot descoperi aventura, pot descoperi misterele pas cu pas, iubitorii de cultură se pot bucura de celebrele obiecte de artă şi de design pe care le pot atinge.

Meşteşugul în Tirol: Fetru, piele și loden

Fetrul, pielea și loden-ul au fost materia primă a artei vestimentare din Alpi. Materialele erau cumpărate din zona respectivă, erau prelucrate şi „înnobilate” în cea mai mare parte în gospodării sau de către meşteşugarii călători. Acest lucru nu s-a schimbat decât foarte putin până astăzi. Producţia şi design-ul materialelor s-au adaptat la cele contemporane, astfel varietatea materialelor vechi tradiţionale au o înfăţişare nouă contemporană.

Citeşte şi O româncă a câştigat Miss Austria 2014. Cum arată tânăra care i-a fermecat pe austrieci FOTO

Papucii populari din fetru, papucii de casă din fetru, pantalonii tradiţionali din piele sau jachetele loden pot fi cumpărate în multe magazine tiroleze. Materialele sunt reprezentative pentru vestimentaţia din zona Alpilor, combinând funcţionalitatea cu estetica.

Cultura sculpturii

Sculptura are o veche tradiţie în Tirol. Există diverse forme de prelucrare a lemnului din Tirol, de la dulgheri, care produc schele de acoperiş cu ornamente sofisticate, la tâmplari care realizează mobilă de interior, sculpturi şi finisaje din lemn.

La sculpturile şi finisajele din lemn se poate observa o varietatea specială de produse: de la statuete şi sculpturi simple până la sculptura sofisticată.

Turiştii au la dispoziţie diverse obiecte de zi cu zi, cum ar fi boluri sau standuri pentru oale şi tigăi, toate realizate de sculptori. Ei realizează aşa numitele mici capodopere de sculptură, cum ar fi crucifixuri, sau meşteşuguri cu statui profane de sfinţi tirolezi indiferent de provenienţă.

Meşteşugul sticlei

De peste 500 de ani, produsele unice de sticlărie din Tirol sunt cunoscute ȋn ȋntreaga lume şi se fabrică ȋn diverse forme.

Cu secole în urmă au fost fabricate în colibele din Rattenberg şi Kramsach produse din sticlă. În afară de pahare de băut, relativ ieftine, se produc orice tip de pahare, de la  „păhărele de shot”, la „halbe”.