Şi-a dat trei sferturi din avere ca să revină în ţară şi să nu fie urmărit în justiţie

Hussein Salem, un om de afaceri și bun prieten cu fostul președinte egiptean Hosni Mubarak, a renunțat, împreună cu familia sa, la 75% din avere în schimbul permisiunii statului egiptean de a-l reprimi în ţară şi a nu-l aduce în faţa justiţiei.  

03 aug. 2016, 19:34

Potrivit tranzacţiei, mogulul Salem – un aliat important al fostului preşedinte al Egiptului, Hosni Mubarak – şi familia lui pot reveni acum în Egipt. Mai mult decât atât, toate deciziile de îngheţare a bunurilor familiei mogulului vor fi ridicate, a informat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul adjunct al Justiţiei egiptene şi şef al Autorităţii pentru Averi Ilicite, Adel El-Said.

Potrivit lui El Said, Salem dă statului egiptean 5 miliarde de lire egiptene din averea lui de 7 miliarde de lire egiptene. Înţelegerea între mogul şi statul egiptean s-a bazat pe o iniţiativă lansată în 2013 de către Salem, prin care acesta a sugerat forfetarea a 75% din bunurile locale ale mogulului şi 55% din bunurile pe care le deţinea acesta în străinătate, în schimbul anulării tuturor acuzaţiilor de corupţie împotriva lui, a mai spus El Said. 

Salem a fugit în Spania după Revoluţia din 25 ianuarie. Recent, el a iniţiat negocieri cu actualul guvern al Egiptului în sensul ca acesta să renunţe la acuzaţiile de corupţie împotriva lui.

Citeşte şi Sharm El Sheikh a devenit o STAŢIUNE FANTOMĂ din cauza atentatelor teroriste FOTO

În 2000, Salem fusese acuzat că a dobândit ilegal proprietăţi funciare la preţuri derizorii, iar apoi a construit pe aceste terenuri sute de vile, în apropiere de Marea Roşie. Ulterior, Salem a primit u ordin de demolare a acestor vile connstruite ilegal, însă decizia de demolare nu a mai fost pusă în aplicare, datorită legăturilor privilegiate ale mogulului cu familia fostului preşedinte Hosni Mubarak. Nu în ultimul rând, Salem, care a dat uun interviu prin telefon unui post de televiziune, a spus că a donat avionul său particular, în valoare de 100 de milioane de lire egiptene, serviciilor de spionaj egiptene.

Într-un raport dat publicităţii, Salem fusese acuzat că a r fi folosit fonduri publice în scop personal. O companie minieră a mogulului a fost acuzată că a extras fosfor şi uraniu şi le-a dus în India fără să plătească statului parte din profitul realizat, conform legii egiptene.