Negocierile între sindicatele din Sănătate şi Guvern s-au încheiat. Iată ce promisiuni au obţinut sindicaliştii UPDATE

Sindicatele din Sănătate, care joi au organizat un miting în Capitală la care au luat parte aproximativ 5.000 de oameni, au avut noi discuţii, vineri, cu miniştrii Florian Bodog şi Olguţa Vasilescu.

20 oct. 2017, 06:27
Negocierile între sindicatele din Sănătate şi Guvern s-au încheiat. Iată ce promisiuni au obţinut sindicaliştii UPDATE

UPDATE: Negocierile pentru salarii şi sporuri între sindicatele din sănătate şi miniştri s-au încheiat. Deocamdată, sindicaliştii au obţinut promisiunea unui spor in 2018 de 25 la sută din sporurile avute la finalul acestui an.

Au fost lămurite aspectele legate de bursele rezidenţilor. Aceştia vor beneficia, începând de anul viitor, de creșteri salariale semnificative iar până la intrarea în vigoare a acestora vor încasa bursele de rezidențiat.

Liderul Sanitas, Leonard Bărăscu, a spus că discuţia de vineri va fi pe marginea acordării sporurilor salariale şi a tichetelor de masă, urmând să fie invitaţi la întâlnire şi medici care să îşi spună punctul de vedere.

El a mai spus că la întâlnirea pe care sindicatele au avut-o şi joi la Guvern, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a promis că va face un control pentru a vedea unde sunt „prost împărţiţi” banii.

„Prin legea salarizării, creştea un salariu de trei ori la unii, de două ori la alţii şi aşa mai departe. Problema noastră era că prin aplicarea regulamentului de sporuri, oamenii pierdeau, indiferent cum se aplica legea. (…) Ei invocă secretare şi alţi oameni care au foarte mulţi bani la sporuri şi nu le merită. Şi noi vom face o analiză. Ministrul (Sănătăţii, n.r.) va trimite în ţară un control în care să vadă cum stau lucrurile şi acest control va scoate în evidenţă locurile în care banii sunt prost împărţiţi. Corpul de control al ministrului vine cu date, iar noi, cu banii pe masă, încercăm să facem repartiţia. Ori dăm la toţi 10 la sută sau 30, ori reglăm în locurile unde au pierdut. Că dacă tu, medic, iei de trei ori salariu, iei şi garda şi ajungi la 300 de milioane, nu poţi să iei tu atât şi ceilalţi deloc”, a declarat Bărăscu, potrivit news.ro.

Liderul Sanitas a mai spus că sindicaliştii nu vor renunţa la proteste, iar dacă nu vor ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii Executivului, se ia în calcul şi varianta grevei..

Câteva mii de oameni – angajaţi din Sănătate – au protestat joi în Capitală. Mitingul, organizat de federaţia Sanitas, a început în Piaţa George Enescu, unde au protestat aproximativ 5.000 de persoane, care au reclamat că legea salarizării generează inechităţi în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială. În jurul orei 12.00, manifestanţii au plecat în marş din Piaţa George Enescu către Piaţa Victoriei, iar mitingul s-a încheiat după ora 14.00.

Principalele solicitări ale Federaţiei Sanitas sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului TESA; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Citetşe şi Sindicaliştii din sănătate au anunţat după negocierile de la Guvern că nu renunţă la proteste