Siria: Statul Islamic susţine că a capturat un câmp gazier de la forţele armate

Luptătorii Statului Islamic din Siria au anunţat joi că au preluat controlul asupra unui câmp gazier în provincia centrală Homs după lupte grele purtate cu forţele guvernamentale, transmite Reuters, citată de Agerpres.

30 oct. 2014, 19:24
Siria: Statul Islamic susţine că a capturat un câmp gazier de la forţele armate

O serie de fotografii difuzate pe reţelele de socializare de Statul Islamic ar fi imagini cu acest câmp gazier, Shaar, cu cadavre ale unor soldaţi sirieni şi cu armament confiscat, potrivit site-ului de monitorizare a activităţii jihadiste online SITE.

Conform aceleiaşi surse, Statul Islamic ar fi capturat cinci tancuri, două autovehicule uşoare de luptă, mitraliere şi muniţie. Până la ora difuzării ştirii, Reuters nu fusese în măsură să confirme desfăşurarea de evenimente din surse independente, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Rehana, femeia kurdă care luptă împotriva Statului Islamic, NU a fost DECAPITATĂ GALERIE FOTO

Rami Abdulrahman, care conduce Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO, ONG cu sediul în Marea Britanie), a afirmat că Statul Islamic controla majoritatea câmpului respectiv joi seară, dar că luptele erau în curs. Observatorul, care monitorizează conflictul cu ajutorul unei reţele de surse locale, a relatat miercuri că asaltul asupra câmpului gazier se soldase cu moartea a cel puţin 30 luptători proguvernamentali. În schimb, presa de stat siriană a scris că zeci de ‘terorişti’ au fost ucişi în confruntări.

Citeşte şi Atacurile aeriene ale coaliţiei împotriva SI în Siria au făcut 553 de morţi într-o lună

Statul Islamic a capturat prima dată acest câmp gazier în iulie, omorând circa 350 de trupe guvernamentale, miliţieni aliaţi, gărzi şi membri de personal, potrivit ONG-ului. Forţele guvernamentale au preluat din nou controlul asupra sa în aceeaşi lună.

Forţele conduse de SUA au lansat mai multe atacuri asupra Statului Islamic în ultimele săptămâni. Însă SUA susţin că nu îşi coordonează acţiunile cu cele ale trupelor fidele preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru a combate gruparea islamistă sunnită, ce a capturat porţiuni extinse din Siria şi Irakul vecin.