Sistemul Informatic Schengen a permis depistarea a 500 de persoane şi 70 de autoturisme, într-o săptămână

Peste 500 de persoane şi 70 de autoturisme semnalate prin Sistemul Informatic Schengen, depistate de poliţişti într-o săptămână

15 iul. 2018, 08:19
Sistemul Informatic Schengen a permis depistarea a 500 de persoane şi 70 de autoturisme, într-o săptămână

Peste 500 de persoane şi 70 de autoturisme semnalate prin Sistemul Informatic Schengen, depistate de poliţişti într-o săptămână

Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 536 de persoane, 71 de autovehicule şi 55 de documente ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen. În România, au fost găsite 36 de persoane pe numele cărora erau emise mandate europene de arestare, iar în statele Schengen au fost depistate 24 de persoane urmărite de Poliţia Română.

 În perioada 6 – 13 iulie, au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 306 persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Poliţiştii români au pus în aplicare 28 de mandate europene de arestare, au depistat 103 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 6 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.

Citeşte şi Parlamentul European reiterează că România şi Bulgaria sunt pregătite să adere la Schengen, condamnând prelungirea controalelor

De asemenea, de pe teritoriul României, au fost ridicate 32 de documente şi au fost găsite 53 de autovehicule ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare.

Totodată, 230 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor. Dintre acestea, 24 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare, alte 24 de persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 5erau semnalate dispărute de autorităţile române.

Totodată, partenerii străini au identificat pe teritoriul lor 18 autovehicule şi 23 de documente căutate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010.

Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională -Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc..

De la data de 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.