Situaţie alarmantă privind pensiile private: Autorităţile nu pot spune când şi cum vor fi daţi banii

În numele a peste 6,4 milioane angajaţi din România s-au pompat obligatoriu, conform legii, peste 17,5 miliarde de lei, în cele şapte fonduri de pensii private (Pilon2), în cei şapte ani de la lansarea sistemului, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Administratorii fondurilor au adăugat la valoarea acestora mai mult de 21,6 miliarde de lei, bani care sunt mai ales în titluri de stat şi  în acţiuni la Bursa din Bucureşti, însă autorităţile nu pot spune când şi cum vor fi distribuite.

RomaniaTV.net
29 iul. 2015, 06:31
Situaţie alarmantă privind pensiile private: Autorităţile nu pot spune când şi cum vor fi daţi banii

După aproape patru ani de la redactarea celui mai recent proiect de lege care ar trebui să reglementeze sistemul de plată al pensiilor private, acesta nu a obţinut decât avizul Ministerului Muncii, care l-a elaborat şi (probabil) cel al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care supraveghează piaţa, potrivit răspunsurilor celor două instituţii.

La solicitarea ECONOMICA.NET, ASF nu a reuşit să spună decât că  „elaborarea si promovarea proiectului de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private este in atributia Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Astfel, vă putem informa că forma finală a proiectului de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private se regăseşte în proces de avizare interinstituţională, urmând ca la finalizarea acestui proces să fie supus aprobării Guvernului României”.

Citeşte şi Câţi români vor beneficia de bani din PENSIA PRIVATĂ

La rândul său, Ministerul Muncii s-a justificat cu aceeaşi „avizare interministerială” şi s-a scuzat că „timpul desfășurării procesului de avizare poate varia, de la minister la minister iar documentul poate suferi modificări de formă și fond”. Ulterior, la insistenţele  ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Muncii au precizat că acesta a avizat proiectul de lege şi că la trimis (surpriză!) la ASF. ASF nu a făcut nici o precizare.

Citeşte continuarea pe ECONOMICA.NET.