Şoferii nu mai pot apela la acest tertip pentru a scăpa de amenzile RADARULUI RUTIER. De ce nu se mai iau în calcul contestaţiile

Publicat: Marţi, 22 Mai 2018 11:53 // Actualizat: Marţi, 22 Mai 2018 12:19 // Sursa: romaniatv.net

Acele erori maxime de măsurare ale aparatelor radar, așa cum sunt reglementate prin act normativ, sunt relevante doar când respectivul aparat e verificat și omologat de autorități pentru a intra pe piață, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) care a apărut recent în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că șoferii nu se pot prevala de ele pentru a contesta sancțiunile pentru depășirea limitelor legale de viteză, pentru că marja de eroare legală nu e relevantă la momentul constatării contravenției rutiere.

Foto: a1.ro

Erorile maxime ale unui aparat pentru măsurarea vitezei (cinemometru) sunt relevante numai la momentul când respectivul aparat e verificat și omologat în condițiile legii, deci nu și în timpul folosirii lui în trafic, potrivit Deciziei ICCJ nr. 3/2018, prin care Curtea a admis un recurs în interesul legii. Aceasta a fost publicată joi, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 423 și devine obligatorie pentru toate instanțele de judecată ce se vor confrunta cu astfel de spețe pe viitor.

Citeşte şi Poliţia Română: 113 şoferi depistaţi circulând pe autostradă cu viteză de peste 180 de kilometri la oră

"(...) erorile maxime tolerate pentru măsurarea vitezei sunt cerinţe metrologice aplicabile numai în procedura de atestare a unui cinemometru de către entităţile (...), respectiv doar la momentul verificării şi omologării aparatului", au decis judecătorii Curții în legătură cu interpretarea și aplicarea unor dispoziții din Ordinul directorul general al Biroului Român de Metrologie Legală nr. 301/2005 (norma de metrologie referitoare la măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor).

Continuarea articolului pe avocatnet.ro.

1 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
26 mai 09:42
Răspunde | Votează email 0 email
serj
orice aparat de masurare are o toleranta mai mica sau mai mare (nefiind aparat ideal), erori care se regasesc in masuratorile din teren. se pare ca "justitia" din romania legifereaza si legile fizicii si electronica echipamentelor...sunt un fel de "dumnezei" tehnologici...cata psihoza...
1
EUR
4.7081
RON
22 Jan
noapte -4 °
zi -1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H