Soldaţi ai coaliţiei, desfăşuraţi pentru prima dată în Yemen

Un număr "limitat" de militari ai coaliției conduse de Arabia Saudită au fost observați pentru prima dată duminică pe străzile orașului Aden din sudul Yemenului, unde îi sprijină pe combatanții ce luptă contra rebelilor șiiți houthi, potrivit unor responsabili locali, citați de AFP.

03 mai 2015, 19:15
Soldaţi ai coaliţiei, desfăşuraţi pentru prima dată în Yemen

La Riad, purtătorul de cuvânt saudit al coaliției, generalul de brigadă Ahmed Al-Assiri, a negat că acesta este începutul unei ofensive terestre majore. „Pot să vă asigur că nu a avut loc nicio debarcare duminică la Aden”, a declarat el, scrie Agerpres.

Până în prezent, intervenția coaliției arabe, declanșată la 26 martie, s-a limitat la bombardamente aeriene, în special intensive.

Un responsabil provincial a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că o „forță limitată a coaliției a sosit” în marele oraș-port. Un șef al așa-numitei „rezistențe populare”, un grup de forțe ce luptă contra houthi, a confirmat prezența unor elemente militare terestre ale coaliției la Aden.

„O forță limitată a coaliției a sosit la Aden pentru a ne ajuta în confruntarea cu houthi și soldații loiali (fostului președinte Ali Abdullah) Saleh”, a declarat el.

Canalul de televiziune panarab Al-Jazeera a difuzat după-amiază imagini cu un grup de soldați înarmați mergând pe jos în cartierul Khor Maksar din apropierea aeroportului. Un cameraman AFP a anunțat de asemenea prezența acestor soldați, vizibil nemulțumiți că erau filmați.

Soldații coaliției desfășurați la Aden sunt doar câteva zeci, potrivit unor surse din cadrul „rezistenței populare”.

Un responsabil a explicat că treizeci de militari ai coaliției arabe au fost desfășurați pentru „supervizarea” operațiunilor contra rebelilor pe aeroportul din Aden.

Lupte grele au avut loc duminică în apropierea aeroportului, au afirmat locuitori, iar coaliția a efectuat raiduri asupra și în jurul aeroportului, potrivit unui responsabil.

Arabia Saudită face obiectul tot mai multor critici pentru campania militară pe care o efectuează de peste cinci săptămâni în Yemen împreună cu alte opt țări arabe, majoritar sunite.

Obiectivul operațiunii este de a restabili guvernul legitim și a recuceri de la houthi, sprijiniți de Iranul șiit, teritorii vaste, inclusiv capitala Sanaa, sub controlul rebelilor din septembrie 2014.

Dar numărul victimelor civile este în creștere — peste 1.200 de persoane au murit de la mijlocul lunii martie, potrivit ONU — și situația umanitară este descrisă în mod regulat drept catastrofală.

Duminică, organizația Human Rights Watch a declarat că coaliția condusă de Arabia Saudită a folosit muniții cu fragmentare furnizate de Statele Unite în timpul raidurilor aeriene împotriva rebelilor șiiți, ceea ce este interzis printr-un tratat internațional.

Resturile acestor muniții ucid sau schilodesc prezentând pericole pe termen lung pentru civili. Munițiile cu fragmentare sunt interzise printr-un tratat adoptat în 2008 de 116 țări, dar nici Arabia Saudită, nici SUA și nici Yemenul nu l-au semnat.