Soldaţi bosniaci condamnaţi la închisoare pentru crime de război şi profanare de cadavre

Publicat: Vineri, 14 Septembrie 2018 23:17 // Actualizat: Vineri, 14 Septembrie 2018 23:17 // Sursa: romaniatv.net

Doi foşti soldaţi bosniaci au fost condamnaţi, vineri, la zece ani de închisoare, respectiv 14 luni de închisoare, pentru crime de război comise în 1992, împotriva civililor sârbi, în regiunea Srebrenica. 

Izet Arifovic, în vârstă de 58 de ani, a fost găsit vinovat de tribunalul din Sarajevo de uciderea a trei civili sârbi reţinuţi de trupele bosniace în regiunea Srebrenica. Arifovic a ucis doi civili sârbi în faţa unei secţii de poliţie din Srebrenica, la 12 iulie 1992, la începutul războiului intercomunitar (1992-1995, soldat cu 100.000 de morţi), a explocat judecătorul Stanisa Gluhajic. Cei doi bărbaţi, civili înarmaţi, îşi depuseseră armele şi se predaseră trupelor bosniace care le-au atacat satul, Zalazje, localitate din apropiere de Srebrenica. Ei făceau parte dintr-un grup de cel puţin nouă prizonieri din Zalazje, toţi ucişi în circimstanţe neelucidate. Rămăşiţele lor, cu excepţia unuia, au fost găsite în 2010, într-o groapă comună din Zalazje.

Arifovic a ucis al treilea civil în iunie 1992, în localitatea Ratkovici, potrivit news.ro

Un alt fost soldat bosniac, Suad Smajlovic, în vârstă de 52 de ani, a fost găsit vinovat că a tras cu o armă automata, la 12 iulie 1992, asupra cadavrelor unor civili sârbi care se aflau într-un camion. El a fost condamnat pentru profanare de cadavre.

Citeşte şi Un lider de război îmbăta şi droga copii-soldaţi pentru a-i asasina inamicii

Al treilea suspect, Amir Salihovic, 52 de ani, inculpate pentur că a dus alţi prizonieri într-o direcţie necunoscută, a fost achitat din lipsă de dovezi.

Potrivit asociaţiilor victimelor, 2.428 de civili şi militari sârbi au fost ucişi în regiunea Srebrenica în timpul conflictului din regiune. Comandantul forţelor bosniace din Srebrenica în timpul războiului, Naser Oric, este rejudecat de la începutul lunii septembrie pentru crime de război. Justiţia a anulat în iunie un verdict care îl achita pe Oric de acuzaţiile de ucidere a trei prizonieri sârbi, potrivit news.ro.

În Srebrenica, forţele sârbe ale Bosniei au ucis în iulie 1995 aproximativ 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci, carnagiu considerat genocide de justiţia internaţională. Aproximativ 50 de foşti soldaţi şi responsabili military sârbi din Bosnia au fost condamnaţi pentru acest masacru.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
crime de razboi profanare de cadavre soldaţi bosniaci Srebeniţa
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7081
RON
23 Jan
noapte 1 °
zi 1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H