SOLSTITIUL DE IARNA: Cea mai lungă noapte aduce iarna astronomică

Solstiţiul de iarnă are loc luni, 22 decembrie, la ora 01:03, fiind cea mai scurtă zi şi cea mai lungă noapte a anului. În emisfera nordică, această zi este considerată prima zi de iarnă astronomică.

21 dec. 2014, 21:05
SOLSTITIUL DE IARNA: Cea mai lungă noapte aduce iarna astronomică

SOLSTITIUL DE IARNA: Prima zi de iarnă astronomică sau solstițiul de iarnă din emisfera nordică a Terrei are loc anual în jurul datei de 21 decembrie. Potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, solstițiul de iarnă va avea loc în 2014 pe data de 22 decembrie, la ora 01.03, ora României.

Solstițiul de iarnă este și cea mai scurtă zi din an. La această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (valori calculate pentru București). La aceeași dată, în emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, adică are loc solstițiul de vară, momentul marcând începutul verii astronomice pentru emisfera australă a Terrei.

Solstițiile au loc datorită înclinării axei planetei față de planul orbitei terestre cu circa 66 de grade. Din acest motiv, în mișcarea sa aparentă, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a cărui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23 de grade.

La momentul solstițiului de iarnă, Soarele se află în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23 de grade sud față de ecuator, astrul efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

În momentul solstițiului de vară, care are loc în jurul datei de 21 iunie, Soarele efectuează mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Racului”.

Urmatoarele date ale solstițiului de iarnă:

  • 2015 – 22 decembrie
  • 2016 – 21 decembrie
  • 2017 – 21 decembrie
  • 2018 – 22 decembrie
  • 2019 – 22 decembrie
  • 2020 – 21 decembrie

Și motorul de căutare Google marchează prima zi de iarnă astronomică sau solstițiul de iarnă printr-o animație afișată pe pagina de start a motorului de căutare. Literele care alcătuiesc logoul Google sunt redesenate, devenind niște copii care construiesc un om de zăpadă.