Spitalele au rămas fără SÂNGE pentru TRANSFUZII. Pacienţii sunt trimişi acasă. Rudele sunt disperate

Un număr foarte mare de bolnavi din Iaşi care au nevoie de intervenţii chirurgicale sunt trimişi acasă din cauza lipsei de sânge. Numărul donatorilor de sânge a scăzut la jumătate faţă de luna trecută.

20 iul. 2014, 10:33
Spitalele au rămas fără SÂNGE pentru TRANSFUZII. Pacienţii sunt trimişi acasă. Rudele sunt disperate

Lipsa lichidului vital se resimte acut la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, unde numărul donatorilor a scăzut la jumătate.

Chirurgii sunt nevoiţi să-i trimită pe bolnavi acasă pentru că nu există sângele necesar transfuziilor din timpul operaţiei şi de după intervenţii.

Ne confruntam cu o situatie in care sangele este o problema, pacientii toti li se recomanda sa isi gaseasca donatori pentru a putea beneficia de donarea de sange. În general pacientii sunt rezolvati, dar au fost cazuri in care a fost nevoie sa fie amanate procedurile operatorii pentru ca nu am avut sange„, a declarat Gabriel Timofte, director medical IRO Iaşi.

Rudele pacienţilor vin disperate să doneze sânge ca să-i ajute pe pacienţi. Chiar şi aşa, situaţia de la centrul de transfuzii rămâne gravă, potrivit România TV.

S-a constatat ca in perioada de vara numarul donatorilor scade foarte mult, motiv pentru care rezerva de sange a centrului de transfuzii se epuizeaza, neputand face fata solicitarilor din spitale„, spune Lavinia Scripcare, directorul CRTS.

Numărul donatorilor a scăzut la jumătate faţă de luna trecută, dar au fost şi zile când asistenţii medicali au recoltat sânge doar de la 30 de persoane, în loc de 90 cât ar fi minimul necesar.