Stare de ALERTĂ! Islamiştii pregătesc zeci de atacuri, Europa este VULNERABILĂ

Washingtonul a actualizat alerta globală antiteroristă şi a indicat prezenţa militanţilor Statului Islamic în Europa.

RomaniaTV.net
04 mart. 2016, 07:18
Stare de ALERTĂ! Islamiştii pregătesc zeci de atacuri, Europa este VULNERABILĂ

Statele Unite au actualizat alerta globală împotriva terorismului, atrăgând atenția asupra amenințării teroriste din partea grupării Statul Islamic (SI) în Europa. Americanii susţin că până acum au fost dejucate 75 de proiecte contra Occidentului, pe Bătrânul Continent.

Periodic, Departamentul de Stat actualizează nota lor de „avertizare la nivel mondial” legată de riscurile unor atacuri „teroriste” la care se expun cetățenii americani și interesele lor în întreaga lume.

Ultimul document fusese publicat în 29 iulie 2015, dar diplomația de la Washington a emis pe 23 noiembrie o notă excepțională cu privire la amenințările cu care se confruntau turiștii americani, din cauza înmulțirii la acea dată a atentatelor jihadiste, cum au fost cele comise pe 13 noiembrie la Paris și Saint Denis.

„Informații de ultimă oră dau de înţeles că SI, Al Qaida, Boko Haram, (milițiile) shebab și alte grupuri teroriste continuă să pregătească atentate teroriste în multiple regiuni”, se arată în documentul emis de Departamentul de Stat.

Prin urmare, ministerul îi îndeamnă pe cetățenii americani să dea dovadă de „cea mai mare vigilență”, în special în fața „riscurilor de răpire și luare de ostatici”, precum și de „crime”. Diplomația americană a subliniat, de asemenea, că în cursul ultimelor luni „atacuri majore ale extremiștilor au avut loc în Tunisia, Franța, Nigeria, Belgia, Turcia, Egipt și în Mali”.

Nota ministerului detaliază amenințările regiune cu regiune, din Europa până în Asia-Pacific, cu un accent deosebit pe Bătrânul Continent unde „informații credibile arată că grupări teroriste ca SI, Al Qaida și organizații afiliate lor continuă să pregătească atacuri în viitorul apropiat”.

Citeşte şi Reţeaua teroristă Al-Qaida a lui Ossama ben Laden urma să atace Europa

„Toate țările europene rămân vulnerabile în fața atacurilor organizațiilor teroriste internaționale”, a atras atenția Departamentul de Stat, subliniind că tinre acestea ISIS reprezintă riscul cel mai ridicat.

Washingtonul conduce din 2014 o coaliție militară internațională pentru a eradica gruparea din Siria și Irak. „Statul Islamic a atins însă un nivel de teroare fără precedent pentru a pregăti atacuri împotriva Statelor Unite și aliaților acestora”, a avertizat într-un comunicat separat președintele Comisiei pentru securitate internă din Camera Reprezentanților, Michael McCaul.

Potrivit congresmanului, în ultimele zile au fost dejucate „75 de comploturi contra țărilor occidentale”, iar „Statele Unite sunt de departe principala țintă a acestei grupări”.

Michael McCaul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu celulele și „lupii singuratici” din Statele Unite „inspirate” de „jihadul” propovăduit de SI și care trec la acțiune, cum s-a întâmplat pe 2 decembrie la San Bernardino (California).