Stare de urgenţă la Istanbul. Mai mult de un sfert din generalii şi amiralii Turciei, arestaţi. Imagini ŞOCANTE

Autorităţile turce au reintrodus starea de urgenţă la Istanbul şi au desfăşurat efective suplimentare din cadrul forţelor speciale ale poliţiei, relatează TASS, care preia informaţii transmise de agenţia de ştiri Anadolu.

18 iul. 2016, 07:43

UPDATE Imagini şocante au fost difuzate în spaţiul public, cu generali ai armatei turce, acuzaţi că ar fi fost parte a complotului împotriva preşedintelui Erdogan, legaţi şi umiliţi în faţa camerei de filmat. 

De asemenea, a fost publicată o fotografie în care se văd sute de oameni semidezbrăcaţi, întinşi pe jos cu mâinile legate, ce par a fi militari arestaţi în urma tentativei de lovitură de stat.

UPDATE Clădirea Parlamentului turc de la Ankara a primit ordin de evacuare pe fondul unei ameninţări la adresa securităţii, potrivit unui politician de opoziţie, citat de The Independent online.


UPDATE Premierul turc Binali Yildirim a accentuat luni presiunea asupra Washingtonului pentru a-l extrăda pe predicatorul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA și acuzat de Ankara că s-ar afla la originea tentativei de puci eșuate din noaptea de vineri spre sâmbătă, transmite Reuters.

„Am fi dezamăgiți dacă prietenii noștri (americani) ne-ar spune să prezentăm dovezi chiar dacă membri ai organizației asasine încearcă să distrugă un guvern ales, la indicațiile acestei persoane”, a afirmat Yildirim, referindu-se la predicator și la susținătorii acestuia din Turcia și din străinătate.

Citeşte şi: Premierul turc, Binali Yildirim, noi presiuni asupra SUA pentru extrădarea predicatorului Fethullah Gulen


UPDATE Cel puțin 103 generali și amirali turci au fost arestați în cadrul anchetei asupra loviturii de stat eșuate în Turcia, relatează luni AFP, citând agenția de presă Anadolu.

Potrivit Anadolu, care oferă o listă detaliată cu numele persoanelor reținute, aceștia sunt ofițeri superiori care provin din armata aerului, terestră și marină din toată țara. Ei sunt suspectați că au luat parte la puciul eșuat, care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă și s-a soldat cu cel puțin 290 morți, conform unui bilanț oficial.

Aceeași agenție de presă turcă informase duminică seara despre arestarea a 70 de generali și amirali, printre care figurează fostul comandant al aviației militare, generalul Akin Ozturk, suspectat că ar fi unul dintre organizatorii tentativei de lovitură de stat.

Autoritățile turce își înmulțesc raziile, arestând militari și magistrați suspectați că ar fi apropiați predicatorului Fethullah Gulen, ex-aliat al președintelui Recep Tayyip Erdogan care îl acuză că este instigatorul puciului.

Erdogan a declarat duminică că va elimina „virusul” răzvrătirii din toate instituțiile statului.

Comunitatea internațională a avertizat Turcia împotriva tentației unei represiuni generalizate.

În total, armata turcă numără 359 de generali și amirali, potrivit agenției de presă ruse TASS.


UPDATE Aproape 8.000 de membri ai forţelor de poliţie din Turcia, inclusiv din Istanbul şi Ankara au fost demişi, din cauza presupuselor legături cu tentativa de lovitură de stat, a declarat luni un înalt oficial de securitate pentru Reuters.

Autorităţile turce au arestat sau demis mii de persoane suspectate că ar avea legătură cu organizarea şi punerea în aplicare a loviturii de stat din Turcia.

Cel puţin 99 de persoane care ar fi fost implicate în organizarea loviturii de stat din Turcia au fost arestate la Ankara, a anunţat luni portalul de ştiri Haberler. Printre cei arestaţi se numără şi generalul de brigadă Haqan Evrim, informează TASS.

 

Şeful poliţiei a fost instruit să doboare orice elicopter care decolează fără permisiune, iar echipaje înarmate de poliţie patrulează străzile, informează Mediafax, care citează site-urile menţionate.

Poliţia din Istanbul a primit şi întăriri consistente, pentru a contracara eventuale acţiuni al susţinătorilor puciului, fiind desfăşuraţi aproximativ 1.800 de membri ai forţelor speciale ale poliţiei.

Duminică seara şi în cursul nopţii au avut loc ciocniri armate între participanţii la tentativa de lovitură de stat militară şi autorităţi, cele mai importante având loc în apropierea aeroportului internaţional Sabiha Gokcen din Istanbul, precum şi la baza aeriană din oraşul Konya.

Forţele de poliţie din Turcia au folosit tunuri cu apă în timpul unei operaţiuni de reţinere a complotiştilor aflaţi la baza aeriana din Konya, a anunţat postul de televiziune Haber Turk.

Poliţia a întâmpinat rezistenţă şi în apropierea aeroportului internaţional Sabiha Gokcen, însă după un scurt schimb de focuri, participanţii la complot s-au predat.

Aproximativ 6.000 de persoane au fost reţinute, până în acest moment, în legătură cu lovitura de stat eşuată din Turcia, a anunţat duminică ministrul Justiţiei de la Ankara, Bekir Bozdag.

Oficialul de a Ankara a precizat că ancheta în acest caz este în curs de desfăşurare, aşa că numărul persoanelor arestate va creşte.

Conform celor mai recente date, în urma tentativei de răsturnare a regimului Erdogan au decedat cel puţin 290 de persoane, iar peste 1.400 au fost rănite în confruntări.

Forțele de securitate turcești îi caută în continuare pe soldații care au fost implicați în tentativa de lovitură de stat militară eșuată și încearcă să le găsească armele în diferite orașe și zone rurale, dar nu există riscul unei noi încercări de preluare a puterii în Turcia, a declarat luni un înalt oficial din domeniul securității, citat de agenția Reuters.

Conducerea militară a Turciei a primit ”o grea lovitură în termeni de organizare” din cauza puciului, dar este încă în funcțiune, în coordonare cu agenția de informații, poliție și guvern, a precizat oficialul, al cărui nume nu este dat de către Reuters.

Potrivit sursei, unii oficiali militari de rang înalt implicați în tentativa de puci în Turcia au fugit în străinătate.

Citeşte şi: Turcia, ultimul bilanţ al tentativei de lovitură de stat. 290 de oameni au murit. Mii de oameni pe străzi