Studenţii vor beneficia de facilitarea accesului pe piaţa muncii şi de centre de consiliere

Studenţii vor beneficia de facilitarea accesului pe piaţa muncii, de o mai bună adaptare la mediul universitar prin centrele de consiliere şi orientare în carieră din universităţi şi îşi vor putea îmbogăţi experienţa de învăţare prin mobilităţi academice interne, în urma negocierilor cu Ministerul Educaţiei.

28 nov. 2014, 17:08
Studenţii vor beneficia de facilitarea accesului pe piaţa muncii şi de centre de consiliere

Săptămâna aceasta au fost publicate în Monitorul Oficial două metodologii care aduc reglementări noi în sistemul de învăţământ superior, una care defineşte cum ar trebui să funcţioneze centrele de consiliere şi orientare în carieră din universităţi, iar cealaltă care reglementează mobilităţile interne şi internaţionale, inclusiv transferul definitiv de la o universitate la alta„, se arată într-un comunicat emis de ANOSR.

Potrivit studenţilor, noua metodologie care reglementează activitatea centrelor introduce obligativitatea de a avea minimum un angajat la 2000 de studenţi, oferă norme „clare” privind activităţile care trebuie desfăşurate de centre, adăugând inclusiv obligativitatea de a oferi servicii de consiliere psihologică pentru studenţii cu probleme de natură psihică.

De asemenea, pentru a facilita o alegere informată a elevilor, Centrele de Consiliere şi Orientare în Carieră vor încheia parteneriate şi cu liceele pentru a-i consilia pe elevi cu privire la viitoarea facultate pe care vor să şi-o aleagă. Universităţile vor realiza metodologii proprii pentru centre, plecând de la metodologia naţională, având astfel posibilitatea să adauge noi prevederi, în funcţie de contextele locale„, potrivit ANOSR.

Ei susţin că metodologia pentru mobilităţi academice aduce şi ea o serie de beneficii pentru studenţi, printre cele mai importante fiind posibilitate de a studia un semestru sau un an universitar la o altă universitate din ţară.

Pe lângă definirea mult mai clară a mobilităţilor externe, care până acum se desfăşurau în mare parte prin programe Erasmus, metodologia introduce şi obligativitatea realizării unei compatibilităţi a programelor de studiu între universităţile la care se fac mobilităţile atât la începutul mobilităţii, cât şi la sfârşitul ei, pentru ca studenţii să ştie de la început dacă trebuie sau nu să dea examene de diferenţe la întoarcere„, se mai arată în comunicat.

Ca şi în cazul centrelor de consiliere, universităţile vor realiza metodologii proprii prin care vor defini proceduri interne clare de realizare a mobilităţilor şi a transferului studenţilor între universităţi, termenul „transfer” fiind de acum înainte înlocuit cu termenul „mobilitate definitivă”.