STUDIU Alăptarea bebeluşilor timp de şase luni reduce riscul de diabet în cazul mamelor

Alăptarea bebeluşilor timp de şase luni reduce cu până la 47% riscul mamelor de a se îmbolnăvi de diabet, potrivit unui studiu publicat marţi în Journal of the American Medical Association (JAMA).
Alina Costache
17 ian. 2018, 13:35
STUDIU Alăptarea bebeluşilor timp de şase luni reduce riscul de diabet în cazul mamelor

Acest studiu, prezentat drept unul dintre cele mai extinse pe această temă, a fost realizat pe un grup de peste 1.200 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, dintre care 615 erau femei de culoare, între 1985 şi 2015, informează AFP.

„Am constatat o legătură foarte strânsă între durata alăptării unui copil şi reducerea riscului de a dezvolta diabet de tipul 2 şi acest lucru a fost evidenţiat după ce au fost luaţi în calcul toţi factorii care predispun la această maladie”, au precizat autorii studiului.

Aceste constatări sunt valabile pentru toate femeile, indiferent de originea lor etnică, marcând astfel o descoperire deosebit de importantă pentru femeile afro-americane, care prezintă un risc mai mare de diabet şi îşi alăptează bebeluşii pentru perioade mai scurte.

Aproape 12% dintre cele 163 de milioane de femei americane suferă de diabet la viaţa adultă şi 27 de milioane sunt considerate prediabetice. Aceste cifre sunt mari şi se explică prin epidemia de obezitate din Statele Unite, au precizat oamenii de ştiinţă.

Motivul aflat în spatele consecinţelor benefice pe care alăptarea le are asupra sănătăţii femeilor nu a fost pe deplin determinat.

Cercetătorii sunt de părere că răspunsul la această chestiune ar ţine de hormoni: ei ar putea să acţioneze ca agenţi protectori sau, în cazul în care mamele nu alăptează, echilibrul hormonal ar fi afectat.

„Rezultatele acestui studiu ar putea avea un impact asupra politicilor sociale, încurajând o prelungire a concediului de maternitate pentru a permite femeilor să îşi alăpteze copiii mai mult timp şi să beneficieze pe deplin de aceste efecte pozitive asupra sănătăţii”, afirmă oamenii de ştiinţă.

Studiile precedente au dezvăluit deja binefacerile pe care alăptarea le are asupra sănătăţii nou-născuţilor şi a mamelor, acestea din urmă beneficiind inclusiv de un risc mai mic de cancer ovarian şi de boli cardiovasculare.

Pentru copil, hrănitul la sân pare să favorizeze o mai bună dezvoltare cerebrală şi o rată mai scăzută de apariţie a obezităţii şi a astmului. Laptele matern conţine toate nutrimentele de care au nevoie nou-născuţii.

Potrivit unui studiu realizat de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), încheiat în 2013, 77% din totalul noilor mame din Statele Unite au ales să îşi alăpteze bebeluşii.

CDC şi Colegiul american de obstetrică şi ginecologie (ACOG) recomandă femeilor să îşi alăpteze copiii timp de cel puţin şase luni.

Spynews
Crimă înfiorătoare în Arad. Un bărbat și-a ucis cu sânge rece soția, după care și-a pus capăt zilelelor. Cei doi au fost găsiți de fiul lor: „Tati a omorât-o pe mami” / FOTO
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Duminică, 16 iunie 2024, de la ora 14, trei zodii primesc ajutor divin. Lucrurile se îmbunătățesc în viața lor
Capital.ro
ÎȚI IA BANII pe loc. Românii au fost deja notificați de stat. E OBLIGATORIU să informezi în scris
Playtech.ro
Mădălina Ghenea, apariție de Playboy. Niciodată NU a fost atât de îndrăzneață
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Spynews
Anunț de ultimă oră! Val de aer tropical în România! Temperaturi caniculare în țară, după furtuni
Spynews
Bianca Iordache a fost externată! Bruneta și fetița ei au ajuns acasă după naștere. Imagine emoționantă / FOTO
Evz.ro
Evaluarea Națională. Corectarea răspunsurilor greșite. Ce trebuie să facă elevii
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
„Tati a omorât-o pe mami” Crimă înfiorătoare în Arad! Un bărbat în vârstă de 77 de ani și-a ucis soția, iar apoi s-a sinucis
Capital.ro
TAXĂ pentru toți cei cu PERMIS AUTO. Șoferii români, obligați să o achite
StirileBZI
Astăzi, intră banii pe cardurile de alimente! Ce români vor primi 250 de lei
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Nicu Ștefănuță câștigă un nou mandat în Parlamentul European ca independent
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?