STUDIU: Excerciţiile fizice efectuate în mod constant reduc riscul dezvoltării mai multor tipuri de cancer

Efectuarea de exerciții fizice constante, de nivel moderat până la susținut, ar putea reduce riscul de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer, potrivit unui studiu american publicat în "Journal of the American Medical Association, Internal Medicine", citat luni de agenția France Presse.

17 mai 2016, 12:06
STUDIU: Excerciţiile fizice efectuate în mod constant reduc riscul dezvoltării mai multor tipuri de cancer

Se estimează că 51 la sută dintre adulții din Statele Unite și 31 la sută dintre cei de pe întreaga planetă nu fac minimul de exerciții fizice recomandate pentru menținerea unei bune stări de sănătate, spun cercetătorii de la Institutul național al cancerului din SUA (National Cancer Institute, NCI), care au elaborat studiul.

Este vorba despre mersul pe jos, alergatul, înotul sau mersul pe bicicletă cu o viteză variind de la „moderat” la „viguros” timp de 150 de minute pe săptămână, au spus cercetătorii.

Sute de studii au analizat anterior legătura dintre activitatea fizică și reducerea riscului de dezvoltare a cancerului de colon, de sân și de endometru (țesutul care căptușește uterul).

Însă rezultatele au fost neconcludente pentru alte tipuri de tumori ca urmare a numărului mic îmbolnăviri de alte forme de cancer în rândul participanților la acest studiu, notează autorii cercetării.

Ei au prelucrat datele provenite de la 1,44 milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 19 și 98 de ani din SUA și Europa. Participanții au fost urmăriți în medie timp de 11 ani, perioadă în care au fost diagnosticate 187.000 de cazuri noi de cancer.

Studiul lor nu numai că a confirmat legătura deja pusă în evidență între un grad susținut de exerciții fizice și cea mai mare scădere a riscului de cancer colorectal, de sân și de endometru, dar a extins această constatare și asupra a altor zece tipuri de tumori.

Cercetătorii au detectat o reducere a riscului pentru următoarele tipuri de cancer: esofag (-42 la sută), ficat (-27 la sută), pulmonar (-26 la sută), rinichi (-23 la sută), stomac (-22 la sută), endometru (-21 la sută), sânge (-20 la sută), colon (-16 la sută) și de sân (-10 la sută).

În cele mai multe cazuri, legătura dintre activitatea fizică și riscul scăzut de cancer s-a manifestat indiferent de greutatea persoanei și de faptul de a fi fumătoare sau nu. Pentru ansamblul cazurilor de cancer, reducerea riscului care rezultă dintr-un exercițiu fizic regulat și viguros a fost de șapte la sută.

În schimb, activitățile fizice au fost legate de o creștere cu cinci la sută a riscului de cancer de prostată și cu 27 la sută a melanomului, un cancer de piele agresiv care se manifestă mai ales în regiunile foarte însorite din SUA.

„Rezultatele noastre arată că legătura dintre exercițiile fizice și un risc redus de cancer poate fi generalizată la diferite grupuri de populație, inclusiv in rândul persoanelor supraponderale sau obeze și a celor care au fumat”, a declarat dr. Steven Moore, principalul autor al studiului.