Studiu ŞOCANT: UNA DIN DOUĂ persoane născute după 1960 va avea CANCER

În ultima perioadă auzim la tot pasul despre oameni care mor de cancer, boala secolului. Un studiu arată că mai mult de jumatate dintre cei născuți dupa 1960 vor suferi de cancer, intr-un anumit punct al vietii lor'

RomaniaTV.net
04 feb. 2015, 11:22

Mai mult de jumatate dintre cei nascuti dupa 1960 vor suferi de cancer, intr-un anumit punct al vietii lor, este avertizarea pe care o lanseaza rezultatele unui studiu efectuat de cercetatorii britanici de la Cancer Research UK si publicat in British Journal of Cancer. Acelasi studiu estimeaza ca riscul de cancer va continua evolutia ascendenta, astfel incat, in cazul copiilor din ziua de astazi, in momentul in care vor fi adulti, proportia va fi de doi din trei.

Cele mai populare TRATAMENTE NATURISTE pentru CANCER

Cercetarea a vizat studiul riscului de cancer, pornind de la bazele statistice a cazurilor inregistrate in cazul persoanelor nascute intre 1930 si 1960, constatandu-se o evolutie progresiva, ce a pornit de 40%, in cazul celor nascuti in prima decada. Interpretarea rezultatelor a condus la concluzia ca riscul de cancer al britanicilor nascuti dupa 1960 este de 50,5%, din cauza numarului mai mare de fumatori, procentul fiind mai ridicat in cazul barbatilor – 53,5%, fata de 47,5%, in cazul femeilor.

In mod paradoxal, rezultatatele acestui studiu afirma ca principalele cauze ce au condus la cresterea riscului de cancer sunt speranta de viata mai mare, conditiile mai bune de ingrijire medicala si stilul de viata nesanatos.

Cercetatorii au luat in calcul efectele produse de stilul modern de viata – alimentatia de proasta calitate, lipsa de exercitiu fizic, expunerea la soare si fumatul. In mod paradoxal, pe langa factorii mentionati, determinanti in riscul de cancer sunt si speranta de viata mai mare si imbunatatirea ingrijirii medicale. 

Sansele de supravietuire in cazul cancerului au crescut in mod substantial in ultimele decenii, datorita posibilitatilor de diagnosticare in stadiile incipiente ale bolii si a tratamentelor mai eficiente. Cel putin jumatate din bolnavii diagnosticati cu cancer au o speranta de viata de zece ani, punctul in care specialistii spun ca sunt efectiv vindecati.

Pericolul din farfurie: Untul, margarina şi uleiul, folosite la prăjeli, deosebit de toxice

Profesorul Peter Sasieni, expert in estimarea ponderii noilor cazuri de pacienti diagnosticati cu cancer, estimeaza ca mentinerea stilului de viata actual va conduce implicit la marirea riscului de cancer pentru copii din ziua de azi. 

„Daca speranta de viata a oamenilor este destul de mare, posibilitatea de imbolnavire cu cancer, intr-un anumit moment al vietii lor, creste la randul ei. Avem mijloace la indemana pentru a reduce acest risc: renuntarea la fumat, mai multa activitate fizica, mai putin alcool si mentinerea unei greutati corporale sanatoase”.

Harpal Kumar, directorul executiv al Cancer Research UK a avertizat sistemul de sanatate britanic ca in ciuda rezultatelor pozitive, rata de supravietuire a pacientilor diagnosticati cu cancer fiind la cel mai inalt nivel din istorie, este necesara marirea nivelului de investitii in domeniul cercetarii, pentru a evita o criza in viitor.

Purtatorul de cuvant al sistemului de sanatate a declarat, in cadrul conferintei de presa in care a fost prezentat studiul, ca in 2014 au fost salvate 12.000 de vieti. De asemenea, el a precizat ca din statistici se constata cresterea numarul de cazuri de cancer in randul persoanelor varstnice, si ca se manifesta o mai mare atentie in diagnosticarea bolii in stadii cat mai incipiente.