SUA, afectate de BOMBA meteorologică. Va dura până sâmbătă

O furtună a lovit începând de joi seara nord-estul Statelor Unite, acompaniată de ninsori, ploi abundente şi de puternice rafale de vânt, şi a condus deja la anularea a sute de zboruri şi la închiderea serviciilor administrative.

02 mart. 2018, 17:58
SUA, afectate de BOMBA meteorologică. Va dura până sâmbătă

Furtuna a afectat o zonă amplă, între statele Maryland la Massachusetts şi este aşteptată să dureze până la primele ore ale dimineţii de sâmbătă. Intensitatea sa a fost amplificată de un fenomen numit „bombă meteorologică”, caracterizat printr-o scădere bruscă a presiunii atmosferice.

În zona Washingtonului, furtuna – însoţită de puternice rafale de vânt, care pot atinge, potrivit prognozelor, 120 de kilometri pe oră – au determinat guvernul să închidă toate serviciile administrative federale. De asemenea, şcolile din capitala federală au rămas închise.

Inspirat de imaginile cu garduri rupte şi copaci dezrădăcinaţi, termenul de „Windmageddon” ( o combinaţie între cuvintele „wind” („vânt”) şi „Armageddon” (Apocalipsă) ) a început să devină popular pe reţelele de socializare pentru a descrie furtuna.

Mai spre nord, din New Jersey în Massachusetts, Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS) a avertizat asupra pericolului de submersiune a ţărmurilor şi de inundare a terenurilor. De asemenea, ploile abundente înregistrate de la sfârşitul nopţii de joi spre vineri, precum şi puternicele rafale de vânt, au dus la anularea a peste mie de zboruri pe aeroporturile din zonă. Aeroportul LaGuardia din New York a fost cel mai afectat, cu peste 500 de zboruri anulate, potrivit site-ului Flightaware.

Conform aceleiaşi surse, peste 20% din zboruri au fost anulate vineri pe celelalte aeroporturi din New York, John F. Kennedy şi Newark, dar şi la Boston (Logan) şi la Washington (Reagan).

În interiorul ţării, stratul de zăpadă a atins deja 30 de centimetri în centrul statului New York, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie – ninsorile fiind aşteptate să continue pe parcursul zilei de vineri.